Jérome Salles nya film 'Kompromat' går nu upp på bio. Arkivbild.
Jérome Salles nya film 'Kompromat' går nu upp på bio. Arkivbild. - Foto: TT

Regissören om hyllade "Kompromat": En utmaning

En fransk diplomat blir måltavla för den ryska säkerhetstjänsten i Jérome Salles nya film. Thrillern är baserad på verkliga händelser, men är inte anti-rysk, enligt regissören:Det finns ryska skådespelare i filmen, och de hade ingenting att invända, säger han.


Fakta: Jérome Salle

Namn: Jérome Salle.

Ålder: 52.

Bor: Paris.

Yrke: Manusförfattare, regissör.

Tidigare filmer: "Largo Winch", "Cape Town cops", "Jacques – havets utforskare".

Aktuell: Med nya filmen "Kompromat" som går upp på bio den 10 februari.

Mathieu är en fransk diplomat som med sin familj arbetar i en ort i Sibirien. Han tycker att allt går bra, men samtidigt har han ofrivilligt retat upp myndigheterna. En dag grips han, anklagas för pedofili och riskerar 15 års fängelse. Ingen verkar kunna hjälpa honom.

— Det är en fruktansvärd mardröm han råkar ut för. Och det här används ofta i Ryssland, om än inte så ofta mot utlänningar, säger regissören Jérome Salle till TT.

Inte anti-rysk

Salle har skrivit och regisserat den verklighetsbaserade "Kompromat". Begreppet står för oftast falskt komprometterande material, som används för att bedriva utpressning eller skicka någon i fängelse. Det som händer Mathieu i filmen hände en fransk diplomat på riktigt, även om Salle utifrån detta har skapat en fiktiv historia.

— Det som gäller fängslandet, fängelsevistelsen, flykten, allt det är sant. Allt det som gäller det privata är fiktion, säger han.

För "Kompromat" är inte en anti-rysk film, enligt Jérome Salle:

— Den är ju till exempel inte speciellt snäll mot de franska myndigheterna. Filmen är mera emot det system som tillåter detta. Det finns ryska skådespelare i filmen, och de hade ingenting att invända.

Filmen spelades in i Litauen, ett land som Salle tycker har landskap som påminner om Sibirien. Han hade gärna filmat i Ryssland, men det hade förmodligen varit svårare.

— Det hade kanske varit möjligt, men man sade att det skulle ha varit mycket komplicerat. Jag kunde ha fått tillstånd, men jag skulle ha stött på många problem på vägen. Det ironiska är att när Litauen var ockuperat av Sovjet var det många litauer som skickades till just Sibirien, säger han.

Gilles Lellouche spelar huvudrollen i "Kompromat". Pressbild.

Utmaning

"Kompromat" är en stundtals näst intill andlöst spännande film, men Jérome Salle menar att det viktiga för honom inte var att göra en actionfilm utan att göra en film som hela tiden behöll sin spänning.

— Det var en utmaning, för större delen av tiden är vår hjälte helt ensam. Och det var viktigt att vi skulle känna empati för honom. Det gör vi inte minst genom att han spelas av Gilles Lellouche. Han är så oerhört fransk. Man kan inte bli mer fransk än han är, säger han.

Jérome Salle känner sig nöjd med mottagandet i Frankrike, där filmen genomgående har hyllats. Nu jobbar han med att förbereda inspelningen av en ny tv-serie för en strömningskanal men vill inte avslöja mer än så, förutom att han ska regissera de första två av totalt sex avsnitt.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Talkshow blir gisslandrama i Bergfeldts nya bok

3 timmar sedan

Felix Herngrens monsterlön – så mycket tjänar folkkära stjärnan

3 timmar sedan
Felix Herngrens framgångar inom film och tv avlöser varandra. Men hur mycket tjänar egentligen den folkkäre skådespelaren och regissören? Nyheter24 har kikat närmare på saken.

Jill Johnson släpper ny countrysingel

idag 08:56
Countryartisten Jill Johnson släppte en ny singel på Långfredagen med titeln "It Only Took A Minute For My Country To Love Country" .

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

idag 08:42
Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.