Jens Byggmark tävlar i 'Mästarnas mästare'. Arkivbild.
Jens Byggmark tävlar i 'Mästarnas mästare'. Arkivbild. - Foto: TT

Mästarnas mästare 2023: Deltagare och datum för premiären

Mästarnas mästare 2023 är på ingång i SVT. Men vilka idrottare är med, och när har succéprogrammet premiär? Nyheter24 reder ut allt du behöver veta om deltagarna och datumet att ha koll på.


Fakta: Mästarnas mästare 2023

Nils van der Poel, skridsko

Jörgen Brink, längdskidor och skidskytte

Andreas Bergwall, bandy

Klara Svensson, boxning

Johan Wissman, friidrott

Maria Gretzer, hästhoppning

Anders Holmertz, simning

Jonna Adlerteg, gymnastik

Elina Öhman, skotercross

Jens Byggmark, alpint

När Anja Pärsson, Charlotte Kalla och Rickard Nordstrand hoppade av "Mästarnas mästare" på grund av skador fick SVT jobba snabbt med att hitta ersättare. Jens Byggmark fick frågan, men det var inte självklart för honom att tacka ja. Han var mitt uppe i familjens husbygge.

— Det är väldigt stökigt i vardagen, jag projektleder husbygget själv så jag kan egentligen inte bara försvinna.

— Samtidigt var det väldigt enkelt för mig att tacka ja, jag ville ju verkligen göra "Mästarnas mästare", säger han till TT.

Jens Byggmark: "Inte tränat ihjäl mig"

Det brukar gå bra för skidåkare i programmet. Bland de tidigare vinnarna finns Per Elofsson, Ingemar Stenmark, Magdalena Forsberg och Anders Södergren – vilket gjorde att Jens Byggmark kände extra mycket press. När han kollade sin egen löphistorik de senaste året hade han sprungit totalt två mil.

— Jag har inte tränat ihjäl mig de senaste tre åren. Man var väl inte i sitt livs bästa form, säger han.

Deltagarna i Mästarnas mästare 2023

I årets säsong tävlar han mot Nils van der Poel, Jörgen Brink, Andreas Bergwall, Klara Svensson, Johan Wissman, Maria Gretzer, Anders Holmertz, Jonna Adlerteg och Elina Öhman.

Skotercross-stjärnan Elina Öhman hade inte alls väntat sig att få frågan från SVT.

— Skotercrossen är ju väldigt liten, så det kändes stort när de hörde av sig, säger hon.

Skotercross är ingen stor sport i Montenegro där programmet spelas in. Elina Öhman tror trots det att hon kan dra nytta av erfarenheter från sin idrott.

— Det är en ganska tuff sport. Man måste vara snabbtänkt. Jag tar mycket snabba beslut när jag kör och är ganska orädd, säger hon.

Klara Svensson om Mästarnas mästare 2023: "Bara att köra"

Precis som Jens Byggmark fick även boxaren Klara Svensson hoppa in som ersättare nära inpå inspelning.

— Två veckor innan avfärd fick jag frågan. Då hade jag inte hunnit förbereda mig varken mentalt eller fysiskt men det var bara att köra, säger hon.

Klara Svensson såg det som en stor ära att få vara med i programmet. För henne – och de flesta i programmet – var det heller inga tvivel om vem som sågs som den största konkurrenten.

— Nils van der Poel. Han är väldigt intressant som idrottsperson och även hetast av oss alla eftersom han slutade så pass nyligen.

Anders Holmertz om Mästarnas mästare 2023: "Stort"

Någon som också är med i årets säsong är simmaren Anders Holmertz. Han har fått frågan om att vara med i "Mästarnas mästare" flera gånger men på grund av att han för några år sedan gjorde en levertransplantation har det inte varit självklart att tacka ja.

— Man blir begränsad av medicineringen och det har fått mig att tveka. Jag har länge tänkt att någon gång borde jag vara med, och det var riktigt, riktigt kul. Det är ju ett hyllningsprogram till våra idrottspersoner så det är kul att få vara en av de utvalda, säger han.

En stor del av programmet handlar om att se tillbaka på sin idrottskarriär tillsammans med de andra deltagarna. För Anders Holmertz var det en av höjdpunkterna.

— Det var stort och min film var jättebra. Även att se de andras filmer, det var bland det roligaste.

Mästarnas mästare 2023 – datum för premiär

"Mästarnas mästare" har premiär den 5 mars 2023.

Läs allt om Mästarnas mästare 2023 här.

TT
/
/
SVT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

idag 15:42

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

idag 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

idag 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

idag 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.