Pernilla Wahlgrens klädkollektion för Gekås tillverkas till stor del i Bangladesh, där textilarbetarna arbetar för mycket låga löner. Arkivbild.
Pernilla Wahlgrens klädkollektion för Gekås tillverkas till stor del i Bangladesh, där textilarbetarna arbetar för mycket låga löner. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/ TT

Pernilla Wahlgrens svar på svältlönen: "Förhoppningsvis glada"

Publicerades: 25 Mar, 10:46, Uppdaterades: 25 Mar, 15:00

Gekås kändiskollektioner, med kläder som bär Pernilla Wahlgrens och Marie Serneholts namn, får stark kritik i en undersökande artikel i Expressen. Kläderna tillverkas främst i Bangladesh där textilarbetarna har löner på under fem kronor i timmen, uppger tidningen.


— Lönen är ingenting annat än en svältlön, säger Maria Sjödin, sakkunnig på den ideella organisationen Fair Action i artikeln.

Bakom Pernilla Wahlgrens och Marie Serneholts klädkollektioner ligger agentbolaget Hellenic, som samarbetar med 25 fabriker i Bangladesh. Enligt ägaren Johan Manganas får de anställda på fabrikerna 30 procent högre löner än minimilönen, vilket innebär drygt 1 000 kronor i månaden.

Artisten och tv-personligheten Wahlgren hävdar att hon själv inte är "100 procent insatt" i förhållandena, men att hon har förstått att arbetarna får mer än minimilön.

— Jag hoppas att det här är människor som förhoppningsvis är glada för att de får en lön och har ett arbete och motsatsen är att de skulle ha det ännu värre, säger hon till Expressen.

TT
/
Senaste nytt

Carolina Gynning visar upp sin stora tatuering på ryggen

1 timme sedan

Juilliard sparkar tidigare chef

1 timme sedan
Juilliard School i New York, en av världens mest kända musikhögskolor, har sparkat en tidigare chef efter anklagelser om sexuella trakasserier. Mannen hade under 25 år en ledade position på skolan.

Därför känner du igen lyxvillan i Netflix-serien "Barracuda Queens"

2 timmar sedan
Barracuda Queens, som baseras på verkliga händelser, gör succé på Netflix. Tycker du kanske att karaktären Amina Khalils hus ser bekant ut? Det finns en förklaring till det.

Norska Melodifestivalen bjuder in släppta låtar

3 timmar sedan
Inför Melodifestivalen 2024 inför Norge en stor regeländring: Alla norska låtar utgivna efter 1 september i höst får tävla. Det betyder att även musik som redan har nått publiken kan vara med.

Domstol: Krim-guld ska skickas till Kiev

3 timmar sedan
Högsta domstolen i Nederländerna har beslutat att en ovärderlig guldskatt från Krimhalvön ska lämnas till Ukraina. Precis innan Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 lånades guldskatten, "Det skytiska guldet", ut till Allard Pierson Museum i Amsterdam. Såväl Ukraina som fyra olika museer på det ockuperade Krim har sedan gjort anspråk på skatten under en diskussion som pågått under tio år. Men skatten ska till Kiev och till den ukrainska staten – inte till Krim, enligt beslut i Högsta domstolen i Nederländerna.

Sommarvärdens hånfulla pik – efter Sveriges Radios miss

3 timmar sedan
"Sommar i P1" drar snart igång och 2023 års sommarpratade har presenterats. Men i samband med detta gjorde Sveriges Radio en liten miss, som sommarvärden Ahmed Berhan inte var sen att uppmärksamma.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.