Dirigenten och initiativtagaren Sofia Winiarski och Unga tankar om musiks verksamhetsledare Max Låke lämnar över namninsamlingen till kulturminister Parisa Liljestrands statssekreterare Karin Svanborg-Sjövall (mitten).
Dirigenten och initiativtagaren Sofia Winiarski och Unga tankar om musiks verksamhetsledare Max Låke lämnar över namninsamlingen till kulturminister Parisa Liljestrands statssekreterare Karin Svanborg-Sjövall (mitten). - Foto: Anders Wiklund/TT

Tiotusentals vill rädda Musikaliska kvarteret

27 000 personer har skrivit under en namninsamling för att bevara Musikaliska kvarteret i Stockholm.Blåsarsymfonikerna hävdar att lokalerna behöver uppdateras om det ska gå att bedriva affärsmässig verksamhet, men Statens fastighetsverk (SFV) säger att det inte går.


Namninsamlingen har lämnats över till Statens fastighetsverk (SFV), Kulturdepartementet och flera riksdagsutskott.

— Vi är helt överväldigade av stödet. De här över 27 000 namnen talar sitt tydliga språk, säger Max Låke, styrelseledamot i Blåsarsymfonikerna, som hyr lokalerna, och verksamhetsledare för Unga tankar om musik.

De fyra scenerna på Blasieholmen i Stockholm är stadens äldsta konserthus. I december i fjol meddelade SFV att hyran höjs med 60 procent för att bli marknadsmässig.

Men parterna har olika bild av vad som är marknadshyra, säger Max Låke. Blåsarsymfonikerna tycker inte att man kan sätta ett marknadsvärde på ett hus som inte fungerar. Hyran i sig är inte problemet.

— Vi har föreslagit en slutgiltig hyra som faktiskt ligger lite över det som SFV har föreslagit, förutsatt att det renoveras först, säger han.

Symfonikernas vision är ett musikaliskt nav, en nationalscen för akustisk musik där fler musikorganisationer vill hyra in sig, men enligt SFV finns inte förutsättningar för det. Dessutom är hyran som sätts nu baserad på lokalernas nuvarande skick, enligt myndigheten.

Musikaliska kvarteret hyrs av Blåsarsymfonikerna tillsammans med Stallet, Världens Musik och artistkollektivet Blinda Tigern.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför är Steffi Mendez extremt känd – utanför Sverige

Pernilla Wahlgren flyttar: “Har lite hybris”

1 timme sedan
I ett Instagram-inlägg berättar Pernilla Wahlgren om flytten, något som hon förklarar ha "lite hybris" över. Nu hamnar hon nämligen på samma ställe som Sarah Jessica Parker.

Robinson-Hannas svar på Charlottas anklagelse: "Onödigt"

1 timme sedan
För Charlotta Hedlund, 30, var det "en chock" när hon hörde vad några av de andra "Robinson"-deltagarna sa om henne i synkar. Men enligt Hanna Danemyr, 45, finns en enkel förklaring. – Att gå i klinch med någon när man lever under de förhållanden vi gjorde, skulle bara skapa en otrevlig stämning, säger hon till Nyheter24.

Marcus & Martinus ger ut sina memoarer

1 timme sedan
Marcus & Martinus ska berätta historien om sina liv i en ny bok som ges ut i november. Boken "Två röster, en historia" är skriven tillsammans med journalisten Frida Söderlund, som vill ge de norska tvillingarna chansen att prata till punkt.

Julia Franzén rånad i soprummet – det här tog tjuven

1 timme sedan
Julia Franzén blev under veckan rånad av en tjuv medan hon väntade på en taxi. Men vad fick den elaka tjuven egentligen med sig?

Försenad Madonna stämd – igen

1 timme sedan
Madonna har återigen blivit stämd inför domstol av konsertbesökare som tycker att en spelning startade för sent.