Justine Triet tar emot Guldpalmen av Jane Fonda.
Justine Triet tar emot Guldpalmen av Jane Fonda. - Foto: Daniel Cole/AP/TT

Östlund om vinnarfilmen: Så en film ska vara

Den franska filmen "Anatomie d’une chute" tilldelas Guldpalmen på årets filmfestival i Cannes. Vi står alla bakom beslutet. Vi såg den ihop med publik och det var en mycket intensiv visning. Det är så film ska vara, säger juryns ordförande Ruben Östlund.


Fakta: Festivalens vinnare

Guldpalmen: "Anatomie d’une chute" ("Anatomy of a fall") av Justine Triet

Grand prix: "The zone of interest" av Jonathan Glazer

Juryns pris: "Kuolleet lehdet" ("Fallen leaves") av Aki Kaurismäki

Bästa regi: Tran Anh Hung för "La passion de Dodin Bouffant"

Bästa manliga skådespelare: Koji Yakusho för "Perfect days"

Bästa kvinnliga skådespelare: Merve Dizdar för "About dry grasses"

Bästa manus: Sakamoto Yuji för "Monster"

Hedersguldpalmen: Harrison Ford och Michael Douglas

Bästa kortfilm: "27" av Flóra Anna Buda

Fipresci-priset: "The zone of interest" av Jonathan Glazer

Bästa film i sektionen Un certain regard: "How to have sex" av Molly Manning Walker

Den svenske regissören och hans jury hade 21 filmer att ta ställning till – regisserade av bland annat fem tidigare vinnare av Guldpalmen och sju kvinnliga regissörer, vilket var flest hittills.

Och valet föll på ett franskt rättegångsdrama och möjligheten att för tredje gången dela ut priset till en kvinnlig regissör, Justine Triet från Frankrike.

Det tog Jane Fonda fasta på när hon delade ut Guldplamen och mindes sin första festival för 50 år sedan:

— Det var mindre, det var annorlunda, men framför allt deltog inga kvinnor i tävlingen och ingen tyckte att det var konstigt. Som tur var har vi kommit längre nu. Men inte tillräckligt långt, sade den amerikanska skådespelaren.

Nöjd Östlund

Ruben Östlund är nöjd med juryns val och säger på en presskonferens efter prisutdelningen att det varit en festivalupplevelse som tagit på krafterna.

— Det har varit oerhört intensivt, väldigt kul, vi har haft roliga diskussioner. Till slut var det också utmattande och i dag, när vi skulle bestämma allt, var det också känslosamt.

— Det var över huvud taget en bra samling filmer i år. Jag ska följa alla vinnare när de går ut i världen, det ska bli spännande.

Den Guldpalmsvinnande filmen, även känd under sin engelska titel "Anatomy of a fall", är ett rättegångsdrama där en kvinna försöker bevisa sin oskuld efter att hennes make dött. Huvudrollen spelas av tyska Sandra Hüller, som var favorit till skådespelarpriset. Priset gick dock till turkiskan Merve Dizdar för Nuri Bilge Ceylans "About dry grasses".

I och med priset är 44-åriga Justine Triet den tredje kvinnliga regissören som vinner Guldpalmen, efter Jane Campion för "Pianot" 1994 och Julia Ducournau för "Titane" 2021.

Kaurismäki fick pris

Triets pris innebar att två av de största favoriterna inför kvällens utdelning fick nöja sig med det näst finaste priset Grand prix respektive juryns pris.

Grand prix gick till britten Jonathan Glazers hyllade drama "The zone of interest", om en kommendant för koncentrationslägret i Auschwitz och dennes familj, medan juryns pris gick till Nordens ende representant i tävlingen, Aki Kaurismäki. Den finländske veteranen fick priset för "Fallen leaves" ("Kuolleet lehdet").

En annan veteran, vietnamesen Tran Anh Hung, tilldelades regipriset för "La passion de Dodin Bouffant", 30 år efter att ha fått priset Caméra d'or för sin debutfilm "Doften av grön papaya".

Juryns ordförande Ruben Östlund under prisceremonin.
TT
/
Senaste nytt

"Only murders in the building" får ny säsong

2 timmar sedan

Irma Lehtsalo om framgången: "Jag är jag"

3 timmar sedan
Efter att ha utnämnts till "Årets raket" av Medieakademins maktbarometer berättar Irma Lehtosalo om framgången på sociala medier tillsammans med Markoolio. – Nu har hon över 300 000 följare på Instagram, berättar sonen.

Lasse Berghagens chockbesked i "Vilket liv" gör Renée Nyberg stum

idag 18:28
Lasse Berghagen gästar "Vilket liv" i TV4 och där avslöjas den ena hemligheten efter den andra. En sak som Lasse väljer att dela med sig av får Renée Nyberg att skrika rakt ut för att sedan bli helt stum.

Premiär på Operan efter dödsolyckan

idag 17:34
Efter dödsolyckan på Kungliga Operan för snart två veckor sedan välkomnas publiken nu tillbaka igen, enligt ett pressmeddelande.

Lernström: "Idol" kommer alltid vara intressant

idag 16:02
Ett startfält med unga och ambitiösa finalister är redo för höstens "Idol". Samtidigt ryker flera stora program på TV4 när kanalen skär ner. Jag tror att tittarna kommer att gilla deltagarna och deras berättelser, säger programledaren Pär Lernström.

Pernilla Wahlgrens följare rasar på artikeln: "Otroligt kränkande"

idag 15:20
En artikel om Pernilla Wahlgren i Aftonbladet fick följarna att gå i taket. En av de som har reagerat starkt på rubriken är TikTok-stjärnan Sanna Dollan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.