Bäst eller bara bra? Justine Triet (till höger) blev den tredje kvinnan i världshistorien att ta emot Guldpalmen, här poserar hon tillsammans med Arthur Harari. Arkivbild.
Bäst eller bara bra? Justine Triet (till höger) blev den tredje kvinnan i världshistorien att ta emot Guldpalmen, här poserar hon tillsammans med Arthur Harari. Arkivbild. - Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

Franska kritiker besvikna trots fransk vinnare

Bra men inte bäst. Så kan några filmkritikers reaktioner på årets Guldpalmsvinnare i Cannes, franska "Anatomie d’une chute", sammanfattas.


Franska Le Mondes Clarisse Fabre och Jacques Mandelbaum åker hem från årets filmmaraton i Cannes med en känsla av besvikelse över att det i årets startfält – med några undantag – saknades filmer som gjorde avtryck på riktigt. Dessa fanns i stället utanför den officiella tävlingssektionen, enligt Le Monde som lyfter fram "Fermer les yeux" av den spanska regissören Victor Erice och "Euroka" av argentinaren Lisandro Alonso som två av årets största upplevelser. Med det sagt tycker Le Monde ändå att den franska regissören Justine Triets rättegångsdrama "Anatomie d’une chute" var en av de mest innovativa filmerna i tävlingssektionen.

Los Angeles Times kritiker Justin Chang anser att Guldpalmen borde ha gått till Jonathan Glazers "The zone of interest". Filmen är gjord utifrån en roman av Martin Amis och handlar om en nazistisk befälhavare som lever familjeliv granne med Auschwitz.

Inte heller The Guardians Peter Bradshaw hade gett Guldpalmen till just "Anatomie d’une chute", som han likafullt beskriver som "en utmärkt film", "djupt intelligent" och "vuxen". Även den brittiske kritikern lyfter fram Jonthan Glazers film – men också Aki Kaurismakis "Fallen leaves" och Wim Wenders "Pefect days" – som sina favoriter.

Sammantaget var de tävlande filmerna på Cannesfestivalen 2023 "enastående", enligt Bradshaw som reser hem med en helt annan känsla än Le Monde. Ett "vintage"-år, avslutar han.

TT
/
Senaste nytt

"Only murders in the building" får ny säsong

1 timme sedan

Irma Lehtsalo om framgången: "Jag är jag"

3 timmar sedan
Efter att ha utnämnts till "Årets raket" av Medieakademins maktbarometer berättar Irma Lehtosalo om framgången på sociala medier tillsammans med Markoolio. – Nu har hon över 300 000 följare på Instagram, berättar sonen.

Lasse Berghagens chockbesked i "Vilket liv" gör Renée Nyberg stum

idag 18:28
Lasse Berghagen gästar "Vilket liv" i TV4 och där avslöjas den ena hemligheten efter den andra. En sak som Lasse väljer att dela med sig av får Renée Nyberg att skrika rakt ut för att sedan bli helt stum.

Premiär på Operan efter dödsolyckan

idag 17:34
Efter dödsolyckan på Kungliga Operan för snart två veckor sedan välkomnas publiken nu tillbaka igen, enligt ett pressmeddelande.

Lernström: "Idol" kommer alltid vara intressant

idag 16:02
Ett startfält med unga och ambitiösa finalister är redo för höstens "Idol". Samtidigt ryker flera stora program på TV4 när kanalen skär ner. Jag tror att tittarna kommer att gilla deltagarna och deras berättelser, säger programledaren Pär Lernström.

Pernilla Wahlgrens följare rasar på artikeln: "Otroligt kränkande"

idag 15:20
En artikel om Pernilla Wahlgren i Aftonbladet fick följarna att gå i taket. En av de som har reagerat starkt på rubriken är TikTok-stjärnan Sanna Dollan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.