'20 Days in Mariupol' premiärvisades i Kiev, Ukraina under lördagen.
'20 Days in Mariupol' premiärvisades i Kiev, Ukraina under lördagen. - Foto: AP/Roman Hrytsyna

Känslosamt när Mariupolfilm visades i Ukraina

Den prisbelönade dokumentären “20 Days in Mariupol” fick stående ovationer av publiken när den visades i Ukraina för första gången på lördagen.


Det var en känslosam stämning i den fullsatta biografen, med mycket tårar och kramar.

I publiken fanns den sjukvårdspersonal och de räddningsarbetare vars arbete skildras i dokumentären om hur ryska styrkor bombade och sprängde sig in i den sydostliga hamnstaden förra året.

Filmen är en berättelse från krigets första tid i Ukraina efter invasionen av Ryssland. Den bygger på AP-journalisten Mstyslav Tjernovs och hans kollegors arbete. De fick med sig 30 timmars film under belägringen av Mariupol.

Handlingen koncentrerar sig runt ett sjukhus i staden och dokumentären visar många känslosamma öden. Bland annat fångade kameran barns och gravida kvinnors sista stunder i livet.

— Det var väldigt svårt känslomässigt för det påminde mig om att när vi lämnade Mariupol fanns det fortfarande många offer kvar. Jag kunde ha räddat fler men jag gjorde inte det. Att se filmen fick alla känslorna att komma tillbaka, säger ambulansföraren Serhii Tjornobrivets.

Mstyslav Tjernov.

Filmen har vunnit flera priser vid filmfestivaler sedan premiärvisningen i januari i år och planen är att den ska börja visas för den breda publiken nästa månad.

— Jag hoppas att den ger en röst till alla ukrainare och att den kan hjälpa till att bana väg för internationell rättvisa och ansvar. De här 20 dagarna är en liten bråkdel av alla de tragedier som inträffade i många delar av Ukraina, säger Mstyslav Tjernov till AP.

TT
/
Senaste nytt

Därför är Pär Lernström avundsjuk på David Hellenius

Fugees återförenades på konsert

1 timme sedan
Lauryn Hill återförenade Fugees under en välgörenhetskonsert i Central Park i New York på lördagen. Den legendariska hiphop-trion spelade bland annat de klassiska låtarna "Killing me softly" och "Ready or not."

Fia Forsström hittade fansen utomlands

2 timmar sedan
Via nätet har Fia Forsströms musik hittat publik långt utanför Sveriges gränser. Nu åker hon och möter sina fans i Europa. Jag har fått höra från bekanta att min musik är för flummig och för enkel här i Sverige, säger hon.

Jenny och Niklas Strömstedt erkänner – då bråkar vi som mest: "Passivt aggressiv"

2 timmar sedan
I söndagens avsnitt av TV4:s succéproduktion "Vilket liv" är det dags för Niklas Strömstedt att hyllas efter en lång karriär. I avsnittet berättas det bland annat om åren med GES men även om hur relationen med Jenny Strömstedt kan se ut.

Bronshjältarnas skvaller från VM-efterfesten 1994: "När alla andra sov...

2 timmar sedan
I söndagens avsnitt av TV4:s "Vilket liv!" medverkar Niklas Strömstedt. Under programmet behandlas flera milstolpar i artistens långa karriär. Bland annat vad som hände under efterfesten efter VM 1994.

Dolly Parton gör cover på rockklassiker

2 timmar sedan
En cover på 4 Non Blondes låt "What's up" från 1993 – det är Dolly Partons senaste projekt. Covern släpptes i helgen och är en av flera låttolkningar på Partons kommande album "Rockstar" som släpps i mitten av november.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.