Patriark Kirill i mitten, framför Rubljovs 'Treenigheten', under söndagens gudstjänst.
Patriark Kirill i mitten, framför Rubljovs 'Treenigheten', under söndagens gudstjänst. - Foto: Oleg Varov/Rysk-ortodoxa kyrkan via AP/TT

Patriarkens kyrka får nationalikon – av Putin

Rysslands mest berömda ikonmålning, Andrej Rubljovs "Treenigheten", har kontroversiellt lämnats över från ett konstmuseum till den rysk-ortodoxa kyrkan på president Vladimir Putins order. Experter oroar sig för att verket ska förfalla.


Fakta: Rubljov och "Treenigheten"

Den ryske munken och målaren Andrej Rubljov föddes omkring år 1360 i Moskva och målade ett stort antal fresker och ikoner för den rysk-ortodoxa kyrkan i sin säregna lugna stil.

Litet är känt om hans liv, men hans konst anses utgöra höjdpunkten i ryskt måleri under medeltiden.

Rubljovs mest berömda verk är "Den gammaltestamentliga Treenigheten", eller bara "Treenigheten", och utfördes troligtvis strax före hans död i slutet av 1420-talet för Trefaldighetsklostret utanför Moskva.

Sedan 1929 har den religiösa tavlan hängt på Tretjakovgalleriet.

Källa: NE

När patriarken Kirill på söndagen ledde gudstjänsten i Moskva var 1400-talsmålningen centralt placerad i Kristus Frälsarens katedral.

Putin-vännen Kirill sade att den ryske presidenten på patriarkens begäran fattat ett "historiskt beslut" genom att lämna över verket.

— Sådant här sker inte utan ett direkt gudomligt ingripande, sade 76-åringen under ceremonin.

Bön för Putin

Enligt Kirill, en stark förespråkare av Rysslands anfallskrig i Ukraina, beskrev det som ett symboliskt ögonblick i en tid när "fäderneslandet står inför enorma fientliga styrkor".

— Vi ber för vår ortodoxa president, Vladimir Putin, sade patriarken.

Målningen, en rysk nationalklenod, flyttades efter den ryska revolutionen 1917 från ett kloster utanför Moskva till Tretjakovgalleriet – där den sedan dess haft sitt permanenta residens.

Putins beslut att låna ut tavlan till kyrkan har varit kontroversiellt. Museiintendenter har varnat för att målningen är alldeles för skör för att flyttas och hävdar att den kräver konstant vård för att bevaras.

I kontroversens centrum finns just patriarken Kirill, den rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud.

Negativa förändringar

När en högt uppsatt präst höll med om museets invändningar petades han av patriarken. I lördags sade han att tavlan blir kvar i katedralen i ett års tid och sedan ska föras till Trefaldighetskatedralen utanför Moskva – trots att det ryska kulturdepartementet och Tretjakovgalleriet har sagt att museet ska få tillbaka den om två veckor.

Oron över verkets välbefinnande grundar sig bland annat i det 60-tal negativa förändringar som man hittade på målningen då den i fjol lånades ut i bara några dagar till Trefaldighetskatedralen, det kloster där tavlan hängde före revolutionen.

Utlåningen ses av flera bedömare som ett sätt för Putin att stärka banden till kyrkan.

Närbild på Rubljovs "Treenigheten".
TT
/
Senaste nytt

"Only murders in the building" får ny säsong

2 timmar sedan

Irma Lehtsalo om framgången: "Jag är jag"

3 timmar sedan
Efter att ha utnämnts till "Årets raket" av Medieakademins maktbarometer berättar Irma Lehtosalo om framgången på sociala medier tillsammans med Markoolio. – Nu har hon över 300 000 följare på Instagram, berättar sonen.

Lasse Berghagens chockbesked i "Vilket liv" gör Renée Nyberg stum

idag 18:28
Lasse Berghagen gästar "Vilket liv" i TV4 och där avslöjas den ena hemligheten efter den andra. En sak som Lasse väljer att dela med sig av får Renée Nyberg att skrika rakt ut för att sedan bli helt stum.

Premiär på Operan efter dödsolyckan

idag 17:34
Efter dödsolyckan på Kungliga Operan för snart två veckor sedan välkomnas publiken nu tillbaka igen, enligt ett pressmeddelande.

Lernström: "Idol" kommer alltid vara intressant

idag 16:02
Ett startfält med unga och ambitiösa finalister är redo för höstens "Idol". Samtidigt ryker flera stora program på TV4 när kanalen skär ner. Jag tror att tittarna kommer att gilla deltagarna och deras berättelser, säger programledaren Pär Lernström.

Pernilla Wahlgrens följare rasar på artikeln: "Otroligt kränkande"

idag 15:20
En artikel om Pernilla Wahlgren i Aftonbladet fick följarna att gå i taket. En av de som har reagerat starkt på rubriken är TikTok-stjärnan Sanna Dollan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.