British Museum i London bryter långvarigt avtal med oljebolaget BP. Arkivbild.
British Museum i London bryter långvarigt avtal med oljebolaget BP. Arkivbild. - Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

British Museum gör slut med BP – efter 27 år

Nu är det slut med stöd från oljebolaget BP till British Museum i London. Detta efter år av protester av bland annat museets personal, som krävt att museet bryter avtalet med oljejätten och erkänner klimatkrisen, enligt uppgifter till The Guardian.


Museet har bekräftat att varken utställningar eller aktiviteter längre kommer att sponsras av BP. Och att "det finns inga andra överenskommelser eller avtal mellan museet och oljeföretaget."

Detta innebär att den brittiska konstvärlden nu blir helt fri från sponsorpengar från BP, som fram tills nyligen dominerat i konstvärlden. Tate, National Portrait Gallery, Royal Shakespeare Company, Scottish Ballet och Royal Opera House har alla de senaste åren avslutat sina sponsorskap, och nu även British Museum.

Aktivister kallar det för "en oerhörd seger" efter år av protester där museets stora hall varit föremål för högljudda protester.

TT
Senaste nytt

"Only murders in the building" får ny säsong

Irma Lehtsalo om framgången: "Jag är jag"

1 timme sedan
Efter att ha utnämnts till "Årets raket" av Medieakademins maktbarometer berättar Irma Lehtosalo om framgången på sociala medier tillsammans med Markoolio. – Nu har hon över 300 000 följare på Instagram, berättar sonen.

Lasse Berghagens chockbesked i "Vilket liv" gör Renée Nyberg stum

3 timmar sedan
Lasse Berghagen gästar "Vilket liv" i TV4 och där avslöjas den ena hemligheten efter den andra. En sak som Lasse väljer att dela med sig av får Renée Nyberg att skrika rakt ut för att sedan bli helt stum.

Premiär på Operan efter dödsolyckan

idag 17:34
Efter dödsolyckan på Kungliga Operan för snart två veckor sedan välkomnas publiken nu tillbaka igen, enligt ett pressmeddelande.

Lernström: "Idol" kommer alltid vara intressant

idag 16:02
Ett startfält med unga och ambitiösa finalister är redo för höstens "Idol". Samtidigt ryker flera stora program på TV4 när kanalen skär ner. Jag tror att tittarna kommer att gilla deltagarna och deras berättelser, säger programledaren Pär Lernström.

Pernilla Wahlgrens följare rasar på artikeln: "Otroligt kränkande"

idag 15:20
En artikel om Pernilla Wahlgren i Aftonbladet fick följarna att gå i taket. En av de som har reagerat starkt på rubriken är TikTok-stjärnan Sanna Dollan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.