Pojkarna väljer bort körsång, uppger Kulturnytt i Sveriges Radio. Här sjunger Nano tillsammans med en barnkör på Skansen. Arkivbild.
Pojkarna väljer bort körsång, uppger Kulturnytt i Sveriges Radio. Här sjunger Nano tillsammans med en barnkör på Skansen. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Brist på manliga sångare hotar svenskt körliv

Framtiden för svenskt körliv hotas av brist på manliga sångare. Det uppger Kulturnytt i Sveriges Radio som bland annat varit i kontakt med Sveriges körförbund och med Svenska kyrkans gosskörsförening.


— Man kan fråga i princip vilken körledare som helst, både inom och utanför kyrkliga kontexter, och de kommer att säga att de har mycket svårare, ibland omöjligt, att rekrytera tenorer och basar, säger Joakim Kruse, körledare i Västerås domkyrka och ordförande i Svenska kyrkans gosskörsförening till Kulturnytt.

Han uppger att killarna faller bort redan i mellanstadieåldern, ibland ännu tidigare.

— Vi måste vända den här sjunkande trenden. Det är inte bara för de sjungande barnens skull utan också för att vi har ett ansvar för att den här musiken ska kunna klinga för framtida generationer.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Allman Brothers-grundare död

3 timmar sedan

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

idag 16:42
Världens nu största popartist släpper 16 nya låtar och en video – om vad? Låttitlarna ger tydliga signaler om slutet på en kärleksrelation. Själva musiken är svårare att ringa in i förväg.

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

idag 15:46
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

idag 15:38
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.

Känd skådespelare misstänkt för misshandel och barnfridsbrott

idag 15:00
I morse anhölls en känd svensk skådespelare norr om Stockholm misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.

Råkade Bianca Ingrosso precis avslöja sitt hemliga konto?

idag 14:56
Det är många där ute som har så kallade "spion-konton" på Instagram för att kunna följa folk utan deras vetskap. Men var det nu som Bianca Ingrosso råkade avslöja sitt?