Fran Drescher, ordförande för SAG-AFTRA och Meredith Stiehm, ordförande för Writers Guild of America West protesterar tillsammans i Los Angeles. Arkivbild.
Fran Drescher, ordförande för SAG-AFTRA och Meredith Stiehm, ordförande för Writers Guild of America West protesterar tillsammans i Los Angeles. Arkivbild. - Foto: Chris Pizzello

Skådespelarna hotar med massiv strejk

En överväldigande majoritet – 98 procent – av de 65 000 medlemmarna i det amerikanska skådespelarfacket röstade för strejk om man misslyckas med att nå ett nytt avtal före den 30 juni.


Det betyder att skådespelarna kan ansluta till de amerikanska manusförfattarnas redan pågående strejk. Medan deras strejk går in på sjätte veckan förhandlar skådespelarfacket SAG-AFTRA fortfarande med strömningsföretag, filmstudior och produktionsföretag.

Skådespelarna hävdar att deras ekonomiska ersättning har gröpts ur av inflation men även av strömningstjänsterna. De pekar också på hoten från en oreglerad användning av AI.

En dubbelstrejk när både skådespelarna och manusförfattarna lägger ner arbetet skulle lamslå film- och tv-produktionerna, enligt AP.

Redan manusförfattarnas strejk påverkar en lång rad produktioner. Pratshower som "Saturday night live" ställde in efter strejkutbrottet i början av maj och produktionen av den femte säsongen av "Stranger things" är satt på paus, enligt Variety. Även serier som "House of Dragon" ligger nere medan de ansvariga för "The Lord of the Rings: The Rings of Power” fortsätter arbetet med säsong två, men utan de producenter som stödjer strejken.

Regissörernas fackförening, Directors Guild of America, har dock meddelat att man nått en preliminär överenskommelse. Den är dock inte godkänd av styrelsen ännu.

TT
/
Senaste nytt

Harry Potter-legendaren Michael Gambon är död

Kungliga Operan ställer in efter olycka

1 timme sedan
Kungliga Operan i Stockholm väntar med att återuppta föreställningar efter dödsolyckan i förra veckan.

Rickard Sjöberg svarar på hånet för sin klädsel: "Det var ju..."

1 timme sedan
Rickard Sjöberg och hustrun Annika Sjöberg hamnade vid "modellbordet" med bland andra Marcus Schenkenberg. En detalj på bilden fick en följare att reagera...

Liljestrand: Ska bli ett läsande land på nytt

1 timme sedan
Efter otaliga krislarm kom nyligen en rapport som visar att barns läsning ökar. Nu vill kulturminister Parisa Liljestrand (M) se att hela samhället sluter upp för att fortsätta trenden. Att se till att vi blir ett läsande land på nytt är en av regeringens viktigaste uppgifter, säger hon till TT.

Desiré Inglanders kaxiga hån mot Armand Duplantis 

1 timme sedan
I en video på Tiktok fylld med bilder på Armand Duplantis, passar Desiré Inglander på att håna – och hylla – sin pojkvän.

Nassim Al Fakir talar ut – mamman var med i kända ökända sekten

2 timmar sedan
Nassim Al Fakir öppnar upp sig om sin barndom och mamman som blev Jehovas vittne. Det blev starka känslor i programmet Över Atlanten.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.