Nationalmuseum i Stockholm. Arkivbild.
Nationalmuseum i Stockholm. Arkivbild. - Foto: Ali Lorestani/TT

Museichefer varnar för ökad politisk påverkan

Var femte museichef har problem med att politiker eller andra högre tjänstemän lägger sig i frågor som borde avgöras av museerna själva, enligt en ny rapport.


Fler museichefer än tidigare anser att politiker lägger sig i deras verksamhet. Det visar Sveriges museers rapport "Förtroendebalans +72. Och läget i landet enligt museicheferna", som släpptes under politikerveckan i Almedalen. Rapporten som baseras på SOM-institutets senaste nationella undersökning vittnar om ett ökat förtroende från svenska folket för museerna. Motsvarande förtroendesiffror för politiken är betydligt lägre.

— Detta faktum kan locka politiken att använda museiverksamheten i politiska syften. Det händer inte ofta, men när det sker bör vi vara på vår vakt och reagera kraftfullt, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges museer.

Det höga förtroende som museerna åtnjuter beror på att museerna styrs oberoende och museiprofessionellt, säger Gunnar Ardelius:

— I en tid av stora samhällsförändringar fungerar museerna som öppna demokratiska platser med verksamheter som baseras på verifierbara sanningar, forskning och pedagogisk kunskap.

Under 2022 gjordes 26,9 miljoner museibesök i Sverige.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!