Bruce Springsteen och The E Street Band spelade på Ullevi i juni. Enligt en rapport från Myndigheten för kulturanalys besöker fler personer pop- och rockkonserter, jämfört med innan pandemin. Arkivbild.
Bruce Springsteen och The E Street Band spelade på Ullevi i juni. Enligt en rapport från Myndigheten för kulturanalys besöker fler personer pop- och rockkonserter, jämfört med innan pandemin. Arkivbild. - Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Konsertbesökarna tillbaka efter pandemin

Fler besöker pop- och rockkonserter, jämfört med innan pandemin. Det visar en undersökning av svenskarnas kulturvanor, enligt Myndigheten för kulturanalys.


Under 2019 besökte 36 procent av svenskarna minst en pop- eller rockkonsert – år 2022 låg siffran på 40 procent. Det visar en rapport från Myndigheten för kulturanalys, som har gjorts i samarbete med Göteborgs universitet.

När det kommer till klassiska konserter och opera är siffrorna tillbaka på samma nivå som 2019, 18 procent av befolkningen har någon gång besökt ett sådant evenemang under 2022. Även när det kommer till historiska sevärdheter och biblioteksbesök är siffrorna tillbaka på liknande nivåer som innan pandemin.

Däremot är det inte alla kulturaktiviteter som har återhämtat sig sedan covid-19 lamslog världen. Andelen som har gått på bio, teater, utställningar och museum har minskat, jämfört med 2019. Dessutom fortsätter läsningen av böcker att minska.

Enligt rapporten är den vanligaste kulturaktiviteten bland svenskarna att lyssna på musik och se på film, något som 95 respektive 90 procent gjorde under 2022.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!