Finländare slänger kläderna för Tunick

Uppåt tusen nakna människor fyllde under natten till lördagen gator och stränder i Kuopio i centrala Finland. Den som fick finländarna att slänga kläderna var den amerikanska fotografen Spencer Tunick.


Efter start i en park i centrala Kuopio fortsatte fotosessionen vid de klippiga stränderna vid sjön som omsluter staden, där deltagarna både poserade nakna på klipporna och stående i ett hopptorn.

— I dag har landet med 1 000 sjöar döpts om till landet med 1 000 nakenbilder, sade Tunick till AFP, och förklarade att han ville "koppla kroppen till Kuopio och sjöarna i norra Finland".

Den 56-årige fotografen är känd för sina storskaliga konstinstallationer, ofta med avklädda folkmassor på olika platser i världen. Han uttryckte sin tacksamhet mot deltagarna som åter igen möjliggjort hans "konstnärliga ambitioner" genom att klä av sig i den nordiska natten.

I november förra året hörsammade 2 500 personer konstnärens uppmaning att klä av sig på Bondi Beach i Sydney för att öka medvetenheten om hudcancer.

Tunick skapade också rubriker 2016 när fler än hundra kvinnor poserade nakna med speglar i Cleveland för att få Donald Trump att framstå som olämplig för Vita huset.

Fotografen Spencer Tunick förbereder sin fotosession på stranden i Kuopio i Finland.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!