Ryssland planerar att starta en scenskola på platsen där Donetsks regionala teater i Mariupol tidigare låg. Den förstördes under en bombning förra våren. Bild från april 2022.
Ryssland planerar att starta en scenskola på platsen där Donetsks regionala teater i Mariupol tidigare låg. Den förstördes under en bombning förra våren. Bild från april 2022. - Foto: Aleksej Alexandrov/AP/TT

Ryssland startar scenskola vid bombad teater

Under förra våren bombade Ryssland Donetsks regionala teater i Mariupol i Ukraina. Och nu ska invasionsregimen starta en rysk statlig teaterskola på området.


Det skriver SVT.

Flera civila hade sökt skydd i teatern, och utanför stod texten "barn" på ryska. Trots det bombades byggnaden i mitten av mars 2022.

Hur många som befann sig i teatern, och hur många som dog, är inte klarlagt. Nyhetsbyrån AP rapporterade tidigare att upp till 600 personer kan ha dödats i attacken. I en rapport från Amnesty International, baserat på vittnesskildringar och officiella rapporter, dödades minst tolv personer, men organisationen uppger att mörkertalet är stort.

Liksom många andra beskriver Amnesty attacken som ett krigsbrott.

Nu återuppbyggs teatern i det ockuperade Mariupol, och Ryssland har meddelat att en ny statlig teaterskola planeras på området. Studenterna ska enligt SVT komma från någon av de ukrainska regioner som är ockuperade av Ryssland, och ålägga sig att stanna kvar och arbeta i staden tre år efter avslutade studier.

TT
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!