Konstnären Firoozeh Bazrafkan strimlade sönder en koran med ett rivjärn under ett performanceverk. Hon har även tidigare tidigare använt Koranen i sin konst.
Konstnären Firoozeh Bazrafkan strimlade sönder en koran med ett rivjärn under ett performanceverk. Hon har även tidigare tidigare använt Koranen i sin konst. - Foto: Firoozeh Bazrafkan

Konstnär förstörde koran med rivjärn

Den Iranfödda konstnären Firoozeh Bazrafkan framförde i helgen ett performanceverk utanför Irans ambassad i Köpenhamn, rapporterar Kulturnytt.


Under verket strimlade hon sönder en koran med ett rivjärn som en kommentar till den iranska regimens krav på respekt för Koranen, ett krav hon i ett pressmeddelande menar är dubbelmoral eftersom regimen själv inte visar någon ”respekt för kvinnors rättigheter och hävdar att Koranen rättfärdigar deras förtryck av miljontals kvinnor”.

Den iranska ambassaden publicerade under söndagen ett pressmeddelande där den starkt fördömer ”den ständiga hatiska handlingen att skända den heliga Koranen i Danmark” och skriver att den är ”förbryllad över de danska myndigheternas passivitet när det gäller att stoppa den oupphörliga spridningen av hat” i form av bland annat främlingsfientliga tal och förolämpningar mot Koranen.

Ambassaden uppmanar också den danska regeringen att ”sätta stopp för denna cirkus av pretentioner" i yttrandefrihetens namn.

Firoozeh Bazrafkan har även tidigare använt Koranen i sin konst.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!