2016 visades guldtoaletten 'America' i ett vilorum på Guggenheim i New York där Donald Trump blev erbjuden att använda den, enligt Washington Post. Arkivbild.
2016 visades guldtoaletten 'America' i ett vilorum på Guggenheim i New York där Donald Trump blev erbjuden att använda den, enligt Washington Post. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Sju riskerar åtal för stöld av guldtoalett

Sju misstänkta riskerar åtal för stöld av Maurizio Cattelans spektakulära skulptur "America" – en fullt funktionerande toalett i massivt guld.


Guldtoaletten stals 2019 från en utställning på Blenheim Palace, ett av Storbritanniens största och mest kända slott. Efter fyra års utredning har polisen nu lagt fram utredningen till åklagare som ska ta beslut om åtal eller inte, uppger Artnet.com.

Guldtoaletten gjordes i 18 karats guld och presenterades som ett samtida svar på Marcel Duchamps utställda pissoar, "Fountain". "America" betraktades också som en kommentar till excesserna på 2000-talets konstmarknad och till amerikansk lyx generellt. Samtidigt var det en toalett som det gick att uträtta sina behov i.

Allra först visades den på Guggenheim i New York. När Donald Trumps medarbetare i Vita huset hörde av sig och frågade om president Trump kunde få låna en Van Gogh-målning erbjöd museet i stället Cattelans guldtoalett, rapporterade Washington Post.

Men i stället för Vita huset ställdes toaletten ut på det brittiska slottet där den blev stulen. Trots att polisen grep fler misstänkta har själva konstverket aldrig återfunnits, och myndigheterna misstänker att toaletten smälts ner.

Konstnären Maurizio Cattelan har sagt att han hoppas att stölden gjordes med inspiration av Robin Hood.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!