Kjell Westö skriver i 'Skymning 41' för första gången om tiden under andra världskriget.
Kjell Westö skriver i 'Skymning 41' för första gången om tiden under andra världskriget. - Foto: Anders Wiklund/TT

Westö: Löste sorgen genom att inte prata om det

Kjell Westös nya episka roman ”Skymning 41” handlar om Finland under de båda krigen mot Sovjetunionen i början av 1940-talet. Det är oundvikligt att man under läsningen drar paralleller till det pågående ryska anfallskriget mot Ukraina. Men den ryska invasionen är inte orsaken till boken.


Fakta: Kjell Westö

Ålder: 62 år.

Familj: Gift, två söner från tidigare äktenskap.

Bor: I Helsingfors.

Yrke: Författare.

Tidigare böcker: Bland annat "Drakarna över Helsingfors", "Vådan av att vara Skrake", "Där vi en gång gått", "Hägring 38", "Den svavelgula himlen", "Åren".

Aktuell: Med "Skymning 41".

Kjell Westö började skriva "Skymning 41" hösten 2019 och hade kommit halvvägs när invasionen började.

— Det är svårt att säga om det hade blivit en annorlunda bok om invasionen inte ägt rum. Men det påverkade mig djupt känslomässigt, säger Kjell Westö under ett besök i Sverige.

En orsak till det var att både hans farfar och hans morfar stupade under striderna 1940 och 1941. Det är en anledning till att han i sina tidigare böcker aldrig skrivit om Finland under perioden 1939 till 1945.

— Det som hände påverkade hela familjen. Min mamma och pappa blev faderlösa, min farmor och min mormor blev unga änkor. På något sätt löste vi sorgen genom att inte prata om det. Tystnaden var så stor att jag inte ville peta i det.

Kjell Westö kunde inte skriva om krigsåren förrän den äldre generationen i hans släkt var borta. "Jag behövde det utrymmet", konstaterar han.

Många är borta

Nu är många ur den äldre generationen borta sedan länge, konstaterar han.

— Jag behövde det utrymmet för att kunna skriva. Jag tror att jag inte heller hade varit mogen att göra det för 20 år sedan. Min pappa, som är 86, har läst den, och det gläder mig.

Bokens huvudpersoner är journalisten Henry och skådespelerskan Molly, som älskar varandra men har ett till-och-från-förhållande under krigsåren. Kjell Westö är noga med att påpeka att det inte på något sätt handlar om hans egen familj.

— Detta är fiktivt, det handlar inte om min släkt. Det handlar om två rastlösa konstnärssjälar, som jag själv.

Men han tillägger att det finns en liten hyllning till de stupade släktingarna i det faktum att de orter där de dog finns med i handlingen.

— Det har skrivits kilometervis av böcker om kriget, det är en stor del av den finska identiteten. Jag ville skriva om vad krig gör med hela samhället, med kärleken, med yttrandefriheten, jag ville skriva om detta istället för om soldater vid fronten.

Otäcka krigsscener

Drygt en månad efter att Ryssland invaderat Ukraina satt Westö och arbetade i en liten lånad stuga ute på landet. Av en slump var det då han skrev de mest otäcka krigsscenerna, de som Henry, som är krigsjournalist, upplever.

— Det var samtidigt som många av de värsta grymheterna som ryssarna gjort sig skyldiga till avslöjades.

Kriget började mitt i skrivarprocessen, och Ukraina och nutiden hänger nu som en skugga över den historiska berättelsen.

Flera av Kjell Westös tidigare böcker har blivit biofilm och tv-serier. Han är inte helt nöjd med resultatet.

— Det har inte alltid blivit så där jättelyckat. Jag har själv svårt att förhandla med filmfolk, det handlar om så mycket pengar. Så nu har jag bett min agent i Danmark att sköta det där.

Om det blir aktuellt med en filmatisering vill han absolut inte skriva manuset själv.

— Jag har skrivit två filmmanus och en teaterpjäs och det blev inte bra. Jag skriver inte bra dramatik.

Kjell Westö ville skriva om vad krig gör med samhället, med kärleken och yttrandefriheten.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!