Artisten Lars Winnerbäck under en konsert i fjol. Arkivbild.
Artisten Lars Winnerbäck under en konsert i fjol. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Winnerbäck slår tillbaka i kulturdebatt

Debatten om det offentligt subventionerade kulturlivet i Norrköping rasar vidare. Nu ger sig artisten Lars Winnerbäck, uppväxt i Linköping, in i debatten. "Jag hade inte varit där jag är i dag utan den kommunala musikskolan", skriver han i en debattartikel i Corren.


Winnerbäcks inspel är ett svar på en debattartikel som publicerades i Corren i onsdags, då lokala representanter för Moderata ungdomsförbundet (Muf) argumenterade för ytterligare bantning av kulturbudgeten i Norrköping.

I artikeln klassas Winnerbäcks kultur som "önskvärd", med hänvisning till att han väntas sälja ut en konsert i Linköping med "minimalt offentligt stöd" i oktober.

"Man kanske tänker att jag, efter mina studier, en morgon startade aktiebolaget Winnerbäck, plitade ihop några trudelutter och så var framgångssagan ett faktum?", skriver Winnerbäck i sitt svar.

"Del i en kedja"

Han slår fast att han inte hade uppnått sin framgång utan "den kommunala musikskolan, Skylten, Arbis, fritidsgårdarna, Rockkarusellen, Studiefrämjandet, föreningen Rock D’amour, en rad eldsjälar och en ännu längre rad tillgängliga scener".

Winnerbäck betonar också att det inte bara är han som kommer till Linköping för konserten, utan "ett stort gäng" ljud- och ljustekniker, scenarbetare, musiklärare och andra som bara i några veckor arbetar med turnén.

"Vi är alla del i en kedja av både bred och smal kulturverksamhet. Den kultur Muf tycker är önskvärd kan inte ryckas ur sitt sammanhang. Vi behöver varandra", skriver han.

Skrotade kulturförvaltningen

På torsdagen vädjade en bred sammanslutning inom Muf:s toppskikt till moderpartiet på nationell nivå, som de tycker skyr debatten.

"Vi kräver att Moderaterna vågar ta debatten om kulturens förtjänster och kostnader", skriver de i ett öppet brev.

Kulturdebatten grundar sig i det borgerliga styrets beslut att lägga ned kultur- och fritidsförvaltningen i Norrköping och i stället infoga verksamheten i något man kallar Tillväxt- och utvecklingskontoret från och med nästa år. Dessutom ska man utreda en utförsäljning av konserthuset Louis de Geer-hallen. I spetsen för styret märks kommunalrådet Sophia Jarl (M).

Besluten har väckt kritik och bland annat har artisten Tomas Andersson Wij uppmanat till bojkott av att spela i staden.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!