Mel Gibson gör sin första stora tv-roll i 'The Continental', som ondskefull kriminell. Pressbild.
Mel Gibson gör sin första stora tv-roll i 'The Continental', som ondskefull kriminell. Pressbild. - Foto: James Dimmock/Prime Video

"Taxi driver" inspiration för nya storserien

När de fyra John Wick-filmerna nu får en tv-serie som uppföljare finns det en tydlig inspirationskälla. "Taxi driver" var absolut en referens, säger den svenska regissören Charlotte Brändström.


Fakta: Charlotte Brändström

Ålder: 64.

Född i Paris av svenska föräldrar, hennes pappa var chef på Handelsbanken.

Studerat vid American Film Institute i Los Angeles.

Har verkat främst i Frankrike sedan 1980-talet.

Regisserat i Sverige: några Johan Falk-filmer, tv-serien "Inte utan skuld" och Netflixthrillern "Den osannolika mördaren" om Skandiamannen med Robert Gustafsson i huvudrollen.

Internationellt: Tv-serierna "Sagan om ringen: Maktens ringar", "The consultant" och "The continental: From the world of John Wick", alla för Prime Video.

Från "Sagan om ringen: Maktens ringar" till "The Continental". Charlotte Brändström tar sig an ännu en storserie på Amazons strömningstjänst Prime Video. Serien i tre långfilmslånga avsnitt får premiär den 22 september. Svensk-franska Brändström regisserar det andra avsnittet.

"The Continental" berättar historien innan det som utspelas i de fyra filmerna om John Wick, lönnmördaren som på bio spelats av Keanu Reeves.

Hotellet The Continental är basen för det stora brottssyndikat som Winston Scott (Colin Woodell) börjar bekämpa. I tv-serien är handlingen förlagd till ett nedskräpat och förfallet, närmast laglöst New York på 1970-talet.

Farlig stad

Det passar verkligen för en serie om våldsamma strider mellan olika brottssyndikat, tycker Charlotte Brändström.

— De berättade för mig att när man kom till New York på 70-talet som turist fick man en lapp där det varnades för att det var en väldigt farlig stad, säger hon.

Regissören Charlotte Brändström går vidare till nästa stora internationella tv-serie, "The Continental". Arkivbild.

Inspirationen har varit "Taxi driver", men också klassiska New York-filmer från årtiondet som "French connection", "Death wish" och "Warriors".

— Serien är väldigt mörk och har lite edge. Jag hade till och med en scen med en affisch från "Taxi driver", men jag tror inte att den kom med till slut, säger Charlotte Brändström.

Colin Woodell spelar Winston Scott, rollerna som i filmerna har gjorts av Ian McShane. Pressbild.

Tv-serieformatet innebär också att storyn kan mejslas ut lite mer. Det ultravåldsamma från filmerna finns kvar, men det blir också mer utrymme för mer drama mellan rollfigurerna och inte minst lite sex.

— Det är vad de ville göra av det, göra det mer "grounded", som man säger på engelska, och det gillar jag jättemycket, säger Brändström.

Hjälpsam Gibson

Mycket av förhandssnacket kring "The Continental" har handlat om Mel Gibson som spelar Cormac, en sorts hänsynslös mellanchef i brottssyndikatet The High Table.

Det är Mel Gibsons första stora tv-roll och Charlotte Brändström har bara gott att säga om filmstjärnan.

— Det var en väldigt bra roll för honom och jag tror att han tyckte det var jättekul.

Mel Gibson har själv regisserat fem filmer och försökte hjälpa till så gott han kunde utan stå i vägen, säger Brändström.

— Om du jobbar med en annan regissör så kan det antingen vara jättesvårt för att han ska lägga sig i allt eller väldigt lätt. För då vet han hur svårt jobbet verkligen är. Och han försökte bara hjälpa till hela tiden.

— Och han var väldigt generös mot de andra, unga skådespelarna som inte var så erfarna. De var ju väldigt nervösa inför att göra en scen med Mel Gibson. Men han var bara väldigt naturlig och hjälpsam, väldigt proffsig.

Charlotte Brändström har blivit ett av Sveriges största reginamn internationellt. Hon har gjort klart en ny version av den klassiska tv-serien "Shogun" som är på väg ut och har regisserat fyra av de åtta avsnitten av den andra säsongen av "Sagan om ringen: Maktens ringar" som kommer nästa år.

— Det var ett enormt jobb. Jag har varit i London i ett helt år och just kommit tillbaka hem till Paris, säger hon.

— Det blir en mycket mörk, stark och intressant säsong, tror jag.

TT
/
/
Senaste nytt

Deckarprofiler skriver gemensam bokserie

Allt om Nicci Hernestig: Ex-pojkvänner, familj och barn

1 timme sedan
Nicci Hernestig är en svensk tv-profil och influencer. Men kanske känner du att du har dålig koll på henne? Nyheter24 reder ut några vanliga frågor som svenskarna googlar om Hernestig.

Då sänds "Barbie" på HBO Max

2 timmar sedan
"Barbie" blev en dundersuccé på bio. Nu flyttar filmen in till HBO Max, där den får premiär redan den 15 december.

Tittarna rasar mot TV4:s förändring i populära programmet: "Gräver sin egen grav"

2 timmar sedan
TV4 har inte bara skrotat flera av sina mest älskade tv-program. Nu ryker även deras omtyckta programledare i en rasande fart. Något som tittarna nu reagerar starkt på. "De gräver sin egen grav" och "Förstår inte vad TV4 håller på med" är några reaktioner från tittarna.

Det hittade plastikkirurgen inuti Paows kropp under operationen: "En chock"

3 timmar sedan
Paulina "Paow" Danielsson har nyligen lagt sig under kniven på nytt. Hon och Cristian Brennhovd tog en sväng till Turkiet där Paow bland annat bytte ut lite saker i kroppen.

Då kan Kalle Anka försvinna från SVT på julafton

3 timmar sedan
Kalle Anka och hans vänner önskar alla svenska tv-tittare en god jul varje år med start klockan 15.00. Men det kan snart vara slut på den klassiska traditionen.