Dansaren och koreografen Erik Linghede får Birgit Cullberg-stipendiet 2023. Pressbild.
Dansaren och koreografen Erik Linghede får Birgit Cullberg-stipendiet 2023. Pressbild. - Foto: Erik Linghede

Cullberg-stipendiet till streetdans-stjärna

Årets Birgit Cullberg-stipendium går till dansaren, koreografen och producenten Erik Linghede. I Konstnärsnämndens motivering beskrivs han som "en av streetdans-Sveriges konstnärliga förgrundsgestalter".


Han har bland annat skapat egna sceniska verk som "Hold", "Idiom" och "Drone" och omarbetat sina koreografier till stillbildsserien "High definition 1 & 2". 2022 framfördes Linghedes senaste koreografi "Sunrise", en platsspecifik, hörlursbaserad konsert i soluppgången.

Stipendiesumman är 200 000 kronor.

"Stipendiet bidrar till att jag kan realisera projekt som annars inte varit möjliga, däribland min kommande koreografiska fotoutställning 7–21 november och mitt första soloverk i rollen som dansare och koreograf, hösten 2024", säger Erik Linghede i ett pressmeddelande.

TT
Senaste nytt

Unesco lyfter nyckelharpans nätverk

Hotellnatten i Bonde söker fru gav mig fullskalig panik

igår 21:06
Vad händer egentligen i Bonde söker fru? Under loppet av ett avsnitt så är det inte en utan två bruttor som bränner ifrån Jens Lundins gård. Måtte det inte bli som jag tror nu....

Tårar och kaos i Bonde söker fru 2023 – två tjejer lämnar Jens gård

igår 21:04
Det var under veckans Bonde söker fru som två tjejer valde att lämna Jens Lundins gård. Den ena drar för gott och den andra ville ta in på hotell.

Pernilla Wahlgren och Christian Bauer har gift sig: "Top notch"

igår 19:34
Pernilla Wahlgren och Christian Bauer har gift sig i Lidingö kyrka.

Mare Kandres pris till Judith Kiros

igår 19:08
Årets Mare Kandrepris tilldelas en poet som utforskar "det banala lidandes eventuella möjligheter". Judith Kiros sällar sig till en skara pristagare där bland andra Anne Swärd och Linda Boström Knausgård befinner sig.

Italiensk opera på Unescos kulturarvslista

igår 17:58
Italien är operans hemland, världsberömt för tonsättare som Giuseppe Verdi och Giacomo Puccini. Nu tas italiensk opera upp på FN-organet Unescos kulturarvslista.