Maja Hagerman är en av fyra som får ett stipendium av den nya stiftelsen Klockrosen. Arkivbild.
Maja Hagerman är en av fyra som får ett stipendium av den nya stiftelsen Klockrosen. Arkivbild. - Foto: Martina Holmberg/TT

De får Kerstin Ekmans nya litteraturstipendium

Maja Hagerman, Lisa Röstlund, Johan Svedjedal och violinisten Malin Broman får de fyra första stipendierna som delas ut av stiftelsen Klockrosen – grundad av makarna Börje Frelin och Kerstin Ekman. Pristagarna får vardera 100 000 kronor.


Stiftelsens ändamål är att ge ekonomiskt stöd åt författare av skönlitterära och essäistiska verk som har krävt efterforskning eller resor. Stipendierna kan inte sökas. De delas ut som uppskattning av särskilda verk, och även det musikaliska området kan belönas.

De alster av årets pristagare som nämns är Hagermans "Minnesbrunnen", Svedjedals "Min egen elds kurir", Röstlunds "Skogslandet" samt Bromans musikaliska insats som solist, orkester och ensembleledare.

Börje Frelin gick bort 2021, vid 86 års ålder.

TT
Senaste nytt

Hotellnatten i Bonde söker fru gav mig fullskalig panik

igår 21:06

Tårar och kaos i Bonde söker fru 2023 – två tjejer lämnar Jens gård

igår 21:04
Det var under veckans Bonde söker fru som två tjejer valde att lämna Jens Lundins gård. Den ena drar för gott och den andra ville ta in på hotell.

Pernilla Wahlgren och Christian Bauer har gift sig: "Top notch"

igår 19:34
Pernilla Wahlgren och Christian Bauer har gift sig i Lidingö kyrka.

Mare Kandres pris till Judith Kiros

igår 19:08
Årets Mare Kandrepris tilldelas en poet som utforskar "det banala lidandes eventuella möjligheter". Judith Kiros sällar sig till en skara pristagare där bland andra Anne Swärd och Linda Boström Knausgård befinner sig.

Italiensk opera på Unescos kulturarvslista

igår 17:58
Italien är operans hemland, världsberömt för tonsättare som Giuseppe Verdi och Giacomo Puccini. Nu tas italiensk opera upp på FN-organet Unescos kulturarvslista.

Det Fredrik Lindström sa i Nyhetsmorgon förbryllar tittarna: "Känns fel"

igår 15:28
Helt självklart för många, rena grekiskan för andra. När Fredrik Lindström gästade Nyhetsmorgon var det en sak han sa som kom att väcka reaktioner...