Mordet på Tupac
En man i 60-års åldern står åtalad för att ha mördat Tupac. Nu skjuts rättegången fram. - Foto: AP Photo/John Locher, Pool/TT Bild, Stella Pictures.

Rättegången för mordet på Tupac Shakur framskjuten

Nästan exakt 27 år efter att Tupac Shakur sköts till döds så kunde polisen gripa en man i 60 års-åldern misstänkt för mordet. Men nu skjuts rättegången fram.


Tanken var att mannen skulle ställas inför rätta i Las Vegas redan på torsdagskvällen svensk tid.

Den 7 september 1996 sköts rapparen Tupac Shakur i sin bil medan han väntade på ett rödljus i en vägkorsning i Las Vegas. Han avled på sjukhus sex dagar senare, 25 år gammal.

Bilen pepprades med skott. Bildkälla: Las Vegas Metropolitan Police Department via AP/TT Bild
Mordet på Tupac har gäckat polisen i decennier. Nu kan det vara nära att lösas. Bildkälla: as Vegas Metropolitan Police Department via AP/TT Bild

I slutet av september i år åtalades en 60-årig man som misstänks vara hjärnan bakom mordet. Gripandet skedde ett par månader efter att polisen genomfört en husrannsakan hos mannens fru – i hopp om att hitta uppgifter om vem som mördade Tupac. Polisen beslagtog bland annat hårddiskar, datorer, surfplattor och ammunition.

En man i 60-års åldern åtalas för mordet på Tupac. Bildkälla: AP Photo/John Locher, Pool/TT Bild

Mannen ska länge ha varit känd av polisen och har själv medgivit i intervjuer att han befann sig i den bil som skotten avlossades ifrån, men hävdat att det var en släkting till honom som avlossade skotten. Släktingen blev senare själv skjuten och dödad i en annan konflikt. Innan dess hade även han nekat till att ha varit inblandad i mordet på Tupac.

Rättegången har nu skjutits fram. Bildkälla: AP Photo/John Locher, Pool/TT Bild

När 60-åringen infinner sig i rätten väntas han fortsatt neka till mordet.

Tupac räknas som en av hiphopens allra största artister, med låtar som "Changes", "Ambitionz az a ridah" och "California love".

Fakta: Mordet på Tupac Shakur

Utredningen om mordet på Tupac Shakur har varit aktiv sedan 1996.

Den nu åtalade 60-årige mannen har länge varit känd av utredarna, eftersom han i intervjuer samt i sin självbiografi har hävdat att han befann sig i den bil som Tupac blev skjuten ifrån.

Tupac i filmen Poetic Justice år 1993. Bildkälla: Stella Pictures.

Tupac var på väg till en nattklubb i Las Vegas när skjutningen inträffade. Han hade dessförinnan sett Mike Tyson boxas på hotellet MGM Grand, en boxningsmatch som den nu åtalade 60-åringen också befann sig på. I direkt anslutning till matchen uppstod ett bråk där både Tupac och 60-åringen var inblandade.

Tupac Shakur mördades 1996. Bildkälla: AP Photo/Todd Plitt/TT Bild

Polisen avslöjade Tupacs sista ord

Tidigare har Nyheter24 skrivit om kändisarnas sista ord – bland annat vad stjärnor som Elvis Presley, Heath Ledger och Michael Jackson sa innan de somnade in.

Tupac i juni 1996. Lite mer än tre månader senare efter att den här bilden togs var han död. Bildkälla: Stella Pictures.

Polisen Chris Carroll var den första polisen som kom till platsen där rapstjärnan Tupac Shakur hade skjutits, och Carroll var den som fick ta del av Shakurs sista ord.

– Han tittade på mig, tog ett djupt andetag för att kunna få ut orden, öppnade sin mun och sa sedan "Fuck you", har Carroll berättat, enligt magasinet Rolling Stone.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!