Vahideh Mohammadifar och Dariush Mehrjui, här fotograferade 2015, hittades mördade i sitt hem. Arkivbild.
Vahideh Mohammadifar och Dariush Mehrjui, här fotograferade 2015, hittades mördade i sitt hem. Arkivbild. - Foto: Abdolvahed Mirzazadeh/ISNA/AP/TT

Regissör misstänks mördad av trädgårdsmästare

Myndigheter i Iran har pekat ut flera misstänka för knivmordet på den framstående filmregissören Dariush Mehrjui och dennes fru tidigare i månaden.


Tio personer är frihetsberövade, varav fyra påstås vara direkt inblandade. En huvudmisstänkt ska tidigare ha jobbat för regissören och motivet kan ha rört ett bråk om pengar.

— De misstänkta var bekanta med offren. Den huvudmisstänkte har tidigare varit trädgårdsmästare i Mehrjuis villa och han har hyst agg mot de avlidna på grund av en ekonomisk tvist, säger en domare till den statliga nyhetsbyrån Irna.

Det var den 14 oktober som 83-årige Mehrjui och hustrun, den 54-åriga manusförfattaren Vahideh Mohammadifar, hittades knivhuggna till döds i sitt hem.

Dariush Mehrjui var känd för att han var med och drog igång Irans nya filmvåg i början av 1970-talet och för att ha utmanat landets filmcensur – både före och efter revolutionen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!