En av konstnären Pablo Picassos skissböcker som ställs ut på Pace Gallery i New York i utställningen 'Picasso: 14 sketchbooks'.
En av konstnären Pablo Picassos skissböcker som ställs ut på Pace Gallery i New York i utställningen 'Picasso: 14 sketchbooks'. - Foto: Jocelyn Noveck/AP

Mästarens gamla skisser visas upp

Han var en gigant inom 1900-talets konst, men det betyder inte att Pablo Picasso alltid behövde en stor duk. Tändsticksomslag, vykort och restaurangservetter fungerade som provisoriska skissblock för konstnären i stunder av inspiration.


50 år efter konstnären Pablo Picassos död visas hans skissböcker upp i en utställning på Pace Gallery i New York. Bland dyrgriparna i "Picasso: 14 sketchbooks" finns ett detaljerat självporträtt i blyerts på 9,5 gånger 14 centimeter, där betraktaren möts av konstnärens djupa och genomträngande blick.

Porträttet är daterat till 1918 då Picasso just hade gift sig med balettdansösen Olga Khokhlova. Under sommaren paret tillbringade i kustorten Biarritz i Frankrike fyllde han den lilla anteckningsboken med skisser av deras villa, stranden och staden samt utkast till kommande målningar.

Självporträtt från 1918 signerat Pablo Picasso.

Såldes på auktion

Genom de 14 skissböckerna kan man följa vad som pågick i Picassos liv karriär – inklusive hans kärleksrelationer som ofta var framträdande i hans konstverk.

Flera av skisserna är tidiga versioner av berömda målningar som "Flickorna från Avignon" (1907), "Dora Maar in an armchair" (1939) och hans väggmålning "Krig och fred" till ett kapell i södra Frankrike som var klar 1952.

Pablo Picasso är högaktuell i USA just nu. I onsdags såldes hans "Femme à la montre" från 1932 för drygt 139 miljoner dollar, motsvarande 1,5 miljarder svenska kronor på Sothebys i New York. Målningen, som porträtterar hans musa Marie-Thérèse Walter, är det näst mest värdefulla Picassoverk som sålts på auktion.

Pablo Picassos "Femme à la montre" från 1932 har sålts på Sothebys i New York för 1,5 miljarder kronor.

Arkeologisk dimension

Pablo Picassos barnbarn Bernard Ruiz-Picasso, som förvaltar konstnärens kvarlåtenskap, säger att skissböckerna förtjänar ny uppmärksamhet eftersom mycket forskning har gjorts de senaste decennierna om konstnärens verk och sammanhanget där de producerades.

— Vi har bättre information nu om vad han gjorde. Det adderar ett slags arkeologisk dimension, säger han.

Bernard Ruiz-Picasso var 13 år när hans farfar dog och berättar att barn inte var välkomna till ateljén i Mougins i Frankrike där Picasso levde under sina sista år. Men på andra ställen i hemmet minns han att hans farfar alltid skissade "till sista papperet som fanns tillgängligt".

Utställningen på Pace Gallery pågår till den 22 december.

Pablo Picassos barnbarn Bernard Ruiz-Picasso,
TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!