Kurt Cobain. Arkivbild
Kurt Cobain. Arkivbild - Foto: Robert Sorbo/AP/TT

Kurt Cobains sista gitarr såld för 16 miljoner

Gitarren som Nirvanas frontfigur Kurt Cobain använde på sin sista turné har sålts på auktion för motsvarande över 16 miljoner kronor.


Det rör sig om en himmelsblå, vänsterhänt Fender Mustang som Cobain spelade på under "In Utero"-turnén i Europa vintern 1994.

"Nirvana gjorde sin sista spelning den 1 mars 1994 i München i Tyskland, och alla tillgängliga bilder från konserten bekräftar att Cobain spelade på denna gitarr vid konserten", säger auktionshuset Juliens i ett uttalande.

Till skillnad från de många gitarrer som Cobain slog sönder på scen beskrivs denna som helt och hållet intakt. I maj såldes en sönderslagen svart Fender Stratocaster för drygt sex miljoner kronor.

Kurt Cobain begick självmord i april samma år, 27 år gammal.

TT
/
Senaste nytt

Lisa Ekdahl åker på "Vem vet?"-turné

Populära "Spöktimmen" utsedd till årets podcast

1 timme sedan
"Spöktimmen" har röstats fram till årets podcast och blev dessutom årets intervjupodd i Guldpoddens årliga omröstning. "Spöktimmen", som görs av journalisterna Jenny Borg och Elin Ek, tar upp true crime-fall och mysterier – gärna med övernaturliga inslag.

Viaplay: "Svårt göra stora filmer för Norden"

1 timme sedan
Viaplay gör en brakförlust. Strömningsjätten har dragit i nödbromsen och skurit ned på all film- och tv-produktion. Det är svårt att göra stora Hollywoodfilmer bara för Norden, säger vd Jørgen Madsen Lindemann.

De klippen var populärast på Youtube 2023

1 timme sedan
Nu är det klart vilka videor på Youtube som svenskarna har tittat mest på under 2023. För andra året i rad toppar Mauri Hermundsson med sin kanal Uppdrag Mat.

Robinsondeltagaren stoppades av TV4 – försökte smuggla saker till ön

1 timme sedan
Det har sannerligen varit en händelserik säsong av Robinson 2023. Någonting som inte alla vet är att redan innan allt drog igång så försökte en av deltagarna smuggla in saker till ön.

Magnumfotografen Elliott Erwitt död

3 timmar sedan
Han var känd för sina bilder av politiker, filmstjärnor och ikoner som Marilyn Monroe, kärlekspar och hundar – massor av hundar. Nu har den amerikanske Magnumfotografen Elliott Erwitt avlidit, 95 år gammal.