Iain De Caestecker spelar kung Arthur i Viaplay-serien 'Winter king'. Pressbild.
Iain De Caestecker spelar kung Arthur i Viaplay-serien 'Winter king'. Pressbild. - Foto: Viaplay

Viaplay satsar på legenden om kung Arthur

Hur många filmer och tv-serier kring myten om kung Arthur och riddarna kring runda bordet finns det plats för? Svar: oändligt många. Den nya tv-serien "Winter king" är fast förankrad i verklighetens 500-tal.


Det fanns möjligtvis en verklig förebild till kung Arthur i en person som levde på 500-talet och som slogs mot saxarna sedan romarna hade dragit sig tillbaka. Det är under denna tid som tv-serien utspelas.

Under åren har vi sett det mesta i kung Arthur-universumet: allt från John Boormans ”Excalibur” och ”Monty Python and the holy grail” till ”King Arthur: Legend of the sword” med Mikael Persbandt och ”King Arthur” med Stellan Skarsgård.

— Jag tror inte vi kan få nog. Man kan använda myterna till poesi, drama, musikal, man kan ta upp ämnen om politik, vänskap, otrohet, om att offra sig själv. Det finns en enorm kanon att ösa ur, säger producenten Julie Gardner när TT talar med henne och kollegan Lachlan MacKinnon.

— Samtidigt är det viktigt att varje ny adaption talar till den tid den är gjord i.

Förvisar sin oäkte son

Deras serie ”The winter king” baseras på Bernard Cornwells romantrilogi ”The warlord chronicles”. I de första avsnitten förvisar kung Uther sin oäkte son Arthur, men när krig många år senare hotar landet söker trollkarlen Merlin upp Arthur för att övertyga honom om att komma tillbaka och ta upp kampen.

— Vår serie utspelas på 500-talet och det finns mycket man inte vet om den tiden. Vi har verkligen fått syssla med detektivarbete, säger Lachlan MacKinnon.

Han konstaterar att många tolkningar av Arthur-myten har flyttat handlingen framåt många sekler.

— Det ville vi inte göra. Samtidigt har vi en annorlunda synvinkel, vi har uppdaterat tonen, vi har jobbat hårt för att det ska kännas att storyn är grundad i den verkliga världen. Vår Arthur är en verklig Arthur i motsats till sagorna. Storyn är grundad i 500-talet.

Trogen eller inte?

Efter premiären i England har den litterära förlagans fans diskuterat om serien är trogen böckerna eller inte.

— Jag tycker att vi princip följer böckerna. Det finns givetvis sådant som man måste ändra eftersom det som fungerar i tryck inte alltid fungerar i bild. En avvikelse vi har gjort är att personen Arthur presenteras tidigare än i bok nummer ett. Det var nödvändigt, säger Julie Gardner.

Arthur spelas av Iain De Caestecker, som tidigare setts i bland annat tv-serien ”Agents of Shield”.

— Han hade den mänsklighet som behövdes för rollen och som dessutom krävs för att navigera genom livet när ditt öde är att bli kung. Han förkroppsligar karaktären, säger Lachlan MacKinnon.

TT: Och kommer Arthur att få dra Excalibur ur stenen?

— Självklart, säger Gardner.

I säsong ett har man använt sig av ungefär två tredjedelar av den första boken. Nu planerar man säsong två.

— Vi hoppas kunna börja filma sommaren 2024.

"Winter king", med Iain De Caestecker i rollen som kung Arthur, utspelas under 500-talet. Pressbild.
TT
/
Senaste nytt

Lisa Ekdahl åker på "Vem vet?"-turné

Populära "Spöktimmen" utsedd till årets podcast

1 timme sedan
"Spöktimmen" har röstats fram till årets podcast och blev dessutom årets intervjupodd i Guldpoddens årliga omröstning. "Spöktimmen", som görs av journalisterna Jenny Borg och Elin Ek, tar upp true crime-fall och mysterier – gärna med övernaturliga inslag.

Viaplay: "Svårt göra stora filmer för Norden"

1 timme sedan
Viaplay gör en brakförlust. Strömningsjätten har dragit i nödbromsen och skurit ned på all film- och tv-produktion. Det är svårt att göra stora Hollywoodfilmer bara för Norden, säger vd Jørgen Madsen Lindemann.

De klippen var populärast på Youtube 2023

1 timme sedan
Nu är det klart vilka videor på Youtube som svenskarna har tittat mest på under 2023. För andra året i rad toppar Mauri Hermundsson med sin kanal Uppdrag Mat.

Robinsondeltagaren stoppades av TV4 – försökte smuggla saker till ön

1 timme sedan
Det har sannerligen varit en händelserik säsong av Robinson 2023. Någonting som inte alla vet är att redan innan allt drog igång så försökte en av deltagarna smuggla in saker till ön.

Magnumfotografen Elliott Erwitt död

3 timmar sedan
Han var känd för sina bilder av politiker, filmstjärnor och ikoner som Marilyn Monroe, kärlekspar och hundar – massor av hundar. Nu har den amerikanske Magnumfotografen Elliott Erwitt avlidit, 95 år gammal.