Animatören Nick Park med sina skapelser Wallace och Gromit. Arkivbild.
Animatören Nick Park med sina skapelser Wallace och Gromit. Arkivbild. - Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Hotet mot Wallace och Gromit: leran är slut

Wallace och Gromit och flera andra omtyckta figurer har synts i filmer och tv-serier i över 30 år. Men nästa film riskerar att bli den sista.


Orsaken är att den speciella modellera som används för att skulptera figurerna håller på att ta slut, skriver The Telegraph

Ända sedan 1970-talet har den brittiska animationsstudion Aardman skulpterat sina stop-motion-gubbar av Lewis Newplast – en speciell sorts modellera som sägs ha fått namn av den konstlärare som uppfann den i sitt eget trädgårdsskjul.

Materialet är bästa tänkbara för uppgiften – lätt att forma samtidigt som den står pall i den gassande studiobelysningen. Men i våras bommade fabriken i Torquay, som är den enda som tillverkar Lewis-leran, igen.

Aardman köpte upp all lera som fanns kvar. Men den sägs bara räcka för ytterligare en långfilm – en ny Wallace och Gromit-film som kommer nästa år. Sedan är den slut, om man inte hittar någon lämplig ersättare, enligt The Telegraph.

TT
/
Senaste nytt

Robinson-Pelle, det blev bråk i mitt hem på grund av dig

Bekräftat: Samir & Viktor i Melodifestivalen

Det är sex år sedan sist. Nu är Samir & Viktor tillbaka i Melodifestivalen. SVT har inlett presentationen av bidragen i nästa års tävling.

Julkalendern har haft premiär – här är SVT-tittarnas dom: "Så trött på..."

"Trolltider – legenden om Bergatrollet" har äntligen haft premiär i SVT och tittarna har redan börjat tycka till om julkalendern i sociala medier.

Nu avslöjar Paow sin nya skönhetsoperation: "Läskigt och ont"

Paulina "Paow" Danielsson är iväg på ännu en "operationsresa" med destination Istanbul, Turkiet. Där ska hon genomföra två stora och omfattande skönhetsoperationer.

Lisa Ekdahl åker på "Vem vet?"-turné

1 timme sedan
30 år efter att Lisa Ekdahl slog igenom med sin låt "Vem vet?" gör hon en "Vem vet vintage tour". Med start 3 april nästa år i Trollhättan besöker pop- och jazzsångerskan 12 svenska städer med en jubileumsturné där musiken framför allt kommer från hennes debutalbum "Lisa Ekdahl".

Populära "Spöktimmen" utsedd till årets podcast

2 timmar sedan
"Spöktimmen" har röstats fram till årets podcast och blev dessutom årets intervjupodd i Guldpoddens årliga omröstning. "Spöktimmen", som görs av journalisterna Jenny Borg och Elin Ek, tar upp true crime-fall och mysterier – gärna med övernaturliga inslag.