Lisa Irenius (mitten) tar över som ny chefredaktör på Svenska Dagbladet. Arkivbild.
Lisa Irenius (mitten) tar över som ny chefredaktör på Svenska Dagbladet. Arkivbild. - Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Kulturchef ny chefredaktör på Svenska Dagbladet

Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius tar över som chefredaktör och vd för tidningen. Hon efterträder Anna Careborg som går vidare till ett nytt jobb på Sveriges Television.


— Jag är väldigt glad och hedrad över uppdraget och förtroendet. Svenska Dagbladet står för en journalistik som är oberoende och initierad men också nyfiken och rolig, säger Lisa Irenius till SvD.

Irenius fick Stora Journalistpriset som Årets förnyare redan 2013 då hon var kulturchef på Uppsala Nya Tidning. I år var hon och Madelaine Levy nominerad i samma kategori för satsningen "AI lyssnar på poddar".

Siv Juvik Tveitnes, koncerndirektör i Schibsted News Media, lyfter fram Irenius förmåga att tänka nytt som avgörande valet av ny publisher på Svenska Dagbladet.

— Vi lever i en utmanande tid där det ekonomiska läget slår hårt mot media, både annons- och läsaraffär. Samtidigt står vi inför ett teknikskifte där AI väntas bli mer omvälvande än digitaliseringen. Att manövrera i det här nya landskapet kräver en innovativ, modig och lyhörd ledare som vågar utmana gamla sanningar, säger hon till SvD.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!