När Sofia Coppola läste Priscilla Presleys självbiografi kände hon genast att hon ville filmatisera den. Arkivbild.
När Sofia Coppola läste Priscilla Presleys självbiografi kände hon genast att hon ville filmatisera den. Arkivbild. - Foto: Willy Sanjuan/AP/TT

River ner "sagan" om Priscilla Presley

Innan Sofia Coppola hade läst Priscilla Presleys självbiografi upplevde hon hennes liv som en saga. Det hon skrev i sin bok rev ned den bilden, säger Coppola som direkt kände att hon ville filmatisera boken.


Sofia Coppola sitter i en blåsig men solig hotellträdgård på festivalön Lido utanför Venedig där hennes film "Priscilla" visas. Den är baserad på Priscilla Presleys självbiografi – men Coppola konstaterar att hon också kände igen sig i berättelsen.

— Jag såg likheterna med mitt eget liv, jag var också kär i en rockstjärna när jag var i tonåren.

Filmen berättar om hur Priscilla som 14-åring mötte Elvis Presley och tar oss över bröllop och barnafödande fram till skilsmässan 15 år senare. Den skildrar äktenskapet ur Priscillas synvinkel, inte minst hur den framgångsrike Elvis ville att hustrun skulle vara hemmafru medan han turnerade runt med sitt band. I tidningarna kunde Priscilla läsa om de kvinnor han umgicks med, bland annat svenska Ann-Margret.

— Innan jag läste hennes självbiografi visste jag inte mycket om hennes liv. Det hade framstått som en saga. Det hon skrev i sin bok rev ner den bilden. Boken är skriven ur hennes synvinkel och det försökte jag hålla mig till, säger Sofia Coppola.

Jacob Elordi och Cailee Spaeny spelar Elvis och Priscilla Presley i Sofia Coppolas film. Arkivbild.

"Djupt mänsklig berättelse"

Hon beskriver det som en djupt mänsklig berättelse, om ett förhållandes upp- och nedgångar.

— Om en kvinna som finner sin egen roll och som blir sin egen människa. Jag tycker alltid om att skildra kvinnor som växer upp, som hittar sig själva, som hittar sin egen identitet.

Priscilla Presley var tillgänglig under inspelningen. Coppola säger att hon var oerhört tillmötesgående och kom med detaljer som inte fanns med i boken.

— När filmen sedan var klar var jag oerhört nervös när jag skulle visa den för henne, det var viktigt för mig att hon skulle känna sig respekterad. Men hon sade "du har gjort dina läxor, det här är mitt liv".

Elvis och Priscilla Presley med sin nyfödda dotter Lisa Marie i februari 1968. Arkivbild.

"Kändes omedelbart rätt"

När det gällde rollbesättningen hade Sofia Coppola från början problem. Hon ville inte ha olika skådespelare som skulle spela Priscilla i olika åldrar, men hur hitta en person som trovärdigt skulle kunna täcka åldersspannet 14–29? Räddningen kom genom Coppolas goda vän Kirsten Dunst.

— Hon hade precis jobbat med Cailee Spaeney och tyckte jag skulle träffa henne. Jag gjorde det och hon kändes omedelbart rätt.

Den 26-åriga Spaeney säger till TT:

— Jag tror att alla vi kvinnor kan relatera till en skildring av en ung kvinna som till sist finner sin egen röst. Jag var lycklig som kunde tillbringa tid med Priscilla, hon var min huvudkälla in i rollen, det hade varit mycket tuffare för mig om hon inte hade funnits med.

Jacob Elordi som spelar Elvis i filmen, regissören Sofia Coppola, Cailee Spaeny som spelar Priscilla och Priscilla Presley själv på filmfestivalen i Venedig i september. Arkivbild.

TT
/
Senaste nytt

Smith och Wickihalder kvalade till final

Smith och Wickihalder kvalade till final

2 timmar sedan
Det blir de två tidigare "Idol"-deltagarna Annika Wickihalder och Jay Smith som tar de två sista finalplatserna efter finalkvalet. De möter bland andra Danny Saucedo och Smash Into Pieces i Friends Arena nästa helg.

Marcus & Martinus höll för favorittrycket

igår 20:08
Marcus & Martinus och Medina går direkt till final i Melodifestivalen. Trots att den norska tvillingduon var favorittippade tog de inte segern för given. Man vet aldrig med tv, vem som går vidare. Vi är bara tacksamma för alla som har röstat på oss, säger de.

Lykke Li tolkar Cash – och hintar om ny musik

igår 15:34
Artisten Lykke Li har släppt en cover av countrylegendaren Johnny Cash stora hit "Ring of fire" från 1963. Låten, som släpptes på fredagen, dyker upp i den nya Netflix-filmen "Damsel" med premiär den 8 mars, skriver Variety.

Norska Beck-stjärnan i chock över Marcus och Martinus Mello-medverkan

igår 15:18
Den norska skådespelaren Kristofer Hivju, känd från Beck och Game of Thrones, blir förvånad när han hör att Marcus och Martinus ska delta i den svenska melodifestivalen. – Det är ju sinnessjukt!, säger han till Expressen.

Sven-Erik om kåtpillren i Hotell romantik: “Har haft..."

igår 15:02
När Sven-Erik lade ner "kåtpiller" i packningen till "Hotell romantik" blev kvinnorna skeptiska. Nu avslöjar han vad som egentligen gömde sig i väskan.