Parthenonfriserna utställda på British Museum. Arkivbild.
Parthenonfriserna utställda på British Museum. Arkivbild. - Foto: Matt Dunham/AP/TT

Brittisk-grekiskt skulpturbråk trappas upp

Konflikten om Parthenonfriserna från Akropolis har tagit ny fart och orsakat en diplomatisk incident mellan Storbritannien och Grekland. Ett möte mellan ländernas premiärministrar ställdes in med kort varsel.


Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis har trappat upp kampanjen för att få hem de så kallade Parthenonfriserna som togs ned från Akropolis i Aten och fraktades till Storbritannien och British Museum i början av 1800-talet.

Det uppskattas inte av Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak, som med kort varsel ställde inte ett planerat möte med sin grekiske kollega i London efter en tv-intervju med BBC.

"Missnöjd"

Mitsotakis meddelade att han var "missnöjd" med Sunaks agerande.

I tv-intervjun avfärdade den grekiske premiärministern ett kompromissförslag som lanserats och som går ut på att de antika friserna skulle delas mellan Storbritannien och Grekland.

— Det vore som dela Mona Lisa och ha ena halvan på British Museum och den andra halvan på Louvren, sade Mitsotakis till BBC.

Friserna köptes 1801–02 för 35 000 pund på uppdrag av britten lord Elgin som fick tillstånd av Osmanska riket, som då styrde Grekland, att föra ut de antika föremålen ur landet. Därmed hävdar britterna att de antika föremålen inte är stulna.

Tom plats

Grekland har länge velat få tillbaka friserna och har demonstrativt gjort i ordning en tom plats redo för föremålen på det museum i vid Akropolis i Aten som öppnade 2009.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis fick träffa oppositionsledaren Keir Starmer, men premiärminister Rishi Sunak ställde in besöket efter bråket om de antika föremålen.

British Museum har liksom andra institutioner i västvärlden kommit under ökat tryck att lämna tillbaka föremål som tagits från olika delar av världen genom århundradena. Men en brittisk lag från 1963 förbjuder bortförande av föremål från museets samlingar.

Ett sätt att komma runt det vore att låna ut föremålen till Grekland. Det är en lösning som den brittiske oppositionsledaren Keir Starmer förespråkat. Han valde att träffa Mitsotakis under besöket i London.

TT
/
Senaste nytt

Det sa kungen till Felix Herngren under krogkvällen

Marcus & Martinus: Inte bara ute efter revansch

1 timme sedan
Marcus & Martinus kom tvåa i Melodifestivalen i fjol. Nu är de tillbaka – och är favorittippade. Men vi är inte bara här för att få revansch, vi älskar verkligen Mello, säger Martinus.

Mikael Tornvings söner har vuxit upp – briljerar i annan, tuff bransch

1 timme sedan
Mikael Tornving är en av landets mest uppskattade komiker och programledare. Han har två söner som idag är vuxna men som valt en annan bana som Mikael är familjär med.

Svenska kändisen som Erika Persson festade med under Mello

1 timme sedan
Gunilla Persson befinner sig i Sverige för att tävla i Melodifestivalen 2024, och vid sin sida och som stöd har hon dottern Erika Persson. Och för Nyheter24 har Erika berättat en viss detalj om Mello-efterfesten…

Sverigeaktuellt rockband ger ut sina memoarer

1 timme sedan
För 40 år sedan grundade de skotska bröderna William och Jim Reid rockbandet The Jesus and Mary Chain och jubileet verkar ha fått fart på kreativiteten.

Saramagos glasögon till Nobelprismuseet

1 timme sedan
En sten, ett par glasögon och ett manuskript finns bland de föremål som José Saramagostiftelsen och Nobelpristagarens änka, Pilar del Río, överlämnat till Nobelprismuseet. Stenen, som den portugisiske författaren lär ha hittat på Lanzarote där han bodde under den senare delen av sitt liv, sägs ha betytt mycket för honom.