Wetas teknik har använts i en lång rad specialeffektstunga filmer, bland annat 'Avatar'. Arkivbild.
Wetas teknik har använts i en lång rad specialeffektstunga filmer, bland annat 'Avatar'. Arkivbild. - Foto: Weta/AP/TT

Köpet av Peter Jacksons teknik en flopp

Mjukvarutillverkaren Unity skrotar stora delar av ett miljardprojekt kopplat till specialeffektsteknik, som man köpte av storregissören Peter Jackson för bara två år sedan.


Mjukvaruutvecklaren Unity köpte teknikavdelningen – inklusive ingenjörer, produktionslina och verktyg – vid specialeffektsbolaget Weta 2021 för 1,625 miljarder amerikanska dollar, motsvarande 14 miljarder kronor enligt den tidens valutakurs.

Den nya Unityavdelningen skulle erbjuda sina tjänster till film- och spelskapare. Tanken var att även miljontals andra innehållsskapare världen över skulle få tillgång till tjänsterna, i det som beskrevs som framtidens "metaverse".

Men satsningen har inte gått som Unity tänkt, och nu skrotas den och samarbetet med det som blev kvar av det nyzeeländska specialeffektsbolaget bryts. Orsaken sägs vara att Unity vill satsa på det som har störst värde för kunderna.

Den gren som finns kvar av Weta, som numera kallas Weta FX och fortfarande majoritetsägs av Peter Jackson, säger enligt nyzeeländska RNZ att man hoppas på att kunna anställa så många som möjligt av de 265 personer som varslats.

Unity, som gör en populär spelmotor, genomgår ett stålbad och planerar att stänga 14 av sina kontor, och minska personalen på andra håll.

TT
/
Senaste nytt

Raye slår rekord på Brit Awards

idag 01:44

Smith och Wickihalder kvalade till final

igår 23:32
Annika Wickihalder och Jay Smith knep de två sista finalplatserna genom att kvala in. Något som nu väcker kritik, eftersom de tävlade i deltävlingen sekunderna innan.

Smith och Wickihalder kvalade till final

igår 21:54
Det blir de två tidigare "Idol"-deltagarna Annika Wickihalder och Jay Smith som tar de två sista finalplatserna efter finalkvalet. De möter bland andra Danny Saucedo och Smash Into Pieces i Friends Arena nästa helg.

Marcus & Martinus höll för favorittrycket

igår 20:08
Marcus & Martinus och Medina går direkt till final i Melodifestivalen. Trots att den norska tvillingduon var favorittippade tog de inte segern för given. Man vet aldrig med tv, vem som går vidare. Vi är bara tacksamma för alla som har röstat på oss, säger de.

Lykke Li tolkar Cash – och hintar om ny musik

igår 15:34
Artisten Lykke Li har släppt en cover av countrylegendaren Johnny Cash stora hit "Ring of fire" från 1963. Låten, som släpptes på fredagen, dyker upp i den nya Netflix-filmen "Damsel" med premiär den 8 mars, skriver Variety.

Norska Beck-stjärnan i chock över Marcus och Martinus Mello-medverkan

igår 15:18
Den norska skådespelaren Kristofer Hivju, känd från Beck och Game of Thrones, blir förvånad när han hör att Marcus och Martinus ska delta i den svenska melodifestivalen. – Det är ju sinnessjukt!, säger han till Expressen.