Edward af Sillén står för regin när Robert Gustafsson och Ola Forssmed spelar fars i Kalmar i sommar. Pressbild.
Edward af Sillén står för regin när Robert Gustafsson och Ola Forssmed spelar fars i Kalmar i sommar. Pressbild. - Foto: Mats Bäcker

Fars med Gustafsson i flera upplagor

Med en brittisk farsklassiker gör Robert Gustafsson i sommar comeback på den egna teatern. 27 juni är det premiär för "Oj då, en till!" på Krusenstiernska teatern i Kalmar.


Efter "Tootsie" ger sig Robert Gustafsson på en ny komedi med skruvade förvecklingar. Pjäsen – med originalmanus av legendariske komediförfattaren Ray Cooney – handlar om en framgångsrik företagare som efter sin kompanjons bortgång vill skänka en stor summa pengar till hans son.

Komplikationer uppstår tämligen omgående när det visar sig att sonen har tre identiska bröder som också är ute efter arvet. Klassisk förvecklingskomedi med andra ord och upplagt för högt tempo och blixtsnabba kostym- och perukbyten för Gustafsson som ska gestalta dem alla fyra.

— Det är den mest ekvilibristiska av hans pjäser så det gäller att spela den mens man orkar, säger Robert Gustafsson.

Tacksam intrig

Den svenska manusbearbetningen har gjorts av Andreas T Olsson i samarbete med Edward af Sillén, som också står för regin. I ensemblen ingår komiska tungviktare som Ola Forssmed, Carina Lidbom, Anton Lundqvist och Per Svensson.

— Det är lite Helan och Halvan över det hela, en ren och enkel intrig som är oerhört tacksam att spela där personer utger sig för att vara någon annan än de är.

— Handlingen är förlagd till en tid med husor och herrefolk. Teater är som ett schackspel, om alla pjäser skulle ha lika värde så blir det inget spel. Alla vet att herrn i huset är dum i huvudet och att det är husan som räddar situationerna – klassisk commedia dell'arte, säger Robert Gustafsson.

Utomhuspremiär

"Oj då, en till!" blev en stor succé när den sattes upp 1987 på Folkan i Stockholm, då med bland andra Björn Gustafson, Ulf Brunnberg, Gunilla Åkesson, Stig Grybe och Meg Westergren i rollerna.

Nu ska pjäsen för första gången spelas utomhus på Krusenstiernska teatern i Kalmar – enligt Gustafsson den vädersäkraste platsen i landet.

— Utomhusteater är som barnteater för vuxna. Publiken är delaktig på ett annat sätt och så har man konkurrens av måsar, vind, regn, sol och bilar som passerar, så det krävs mycket tydlighet. Men framför allt är det en tradition, säger Robert Gustafsson.

Per Svensson, Edward af Sillén, Robert Gustafsson, Linda Olsson och Ola Forssmed bjuder på skruvade förvecklingar i ”Oj då, en till!”. Pressbild.
TT
/
/
Senaste nytt

Komikerpar släpper deckare i vår

2 timmar sedan

Metal-duon klättrar i popularitet: "Taggande"

3 timmar sedan
Debutanterna Scarlet har klättrat i popularitet i Melodifestivalen. Den skräckinspirerade hårdrocksduon vann genrepspublikens hjärtan och även spelbolagen sätter duon högt, och kan hota en av de utpekade förhandsfavoriterna.

Metoo präglade franska Oscarsgalan

idag 00:18
Justine Triet och filmen "Fritt fall" blev den stora vinnaren vid årets Césargala. Men nästan allt fokus låg på skådespelaren Judith Godrèche och metoo-rörelsen.

Blodig sekvens i "Ferrari" – "så det såg ut"

igår 19:20
I decennier har Michael Mann varit besatt av tanken på att göra en film om Enzo Ferrari. Nu är filmen här – med Adam Driver i rollen som den legendariske huvudpersonen.

Hanna Friberg avslöjar matknepet för att klara Vasaloppet

igår 16:58
För ett år sedan åkte influencern Hanna Friberg Vasaloppet. Nu avslöjar hon hur hennes diet såg ut inför loppet.

Alex Ceesay svarar på privata sexfrågan

igår 16:19
Efter en längre paus på Youtube så har rapparen Alex Ceesay nu gjor comeback. I en ny video så har han och flickvännen Ellie nu svarat på följarnas frågor – och en av frågorna är väldigt privat.