Jennifer Lee har många järn i elden. Hon regisserade de båda 'Frost'-filmerna. Den här gången har hon 'bara' skrivit manus och producerat. Arkivbild.
Jennifer Lee har många järn i elden. Hon regisserade de båda 'Frost'-filmerna. Den här gången har hon 'bara' skrivit manus och producerat. Arkivbild. - Foto: Lee Jin-man/AP/TT

Disneys "Önskan" hyllar hundraåring

De två "Frost"-filmerna är Disneys mest framgångsrika animerade filmer någonsin. Den första vann en Oscar i sin kategori. Kan nya "Önskan" matcha dem?


Jennifer Lee svarade för manus och regi för "Frost"-filmerna. Men hon är också högsta chef för Disneys animerade filmer och jobbar nu heltid med att som producent överse alla de filmer som görs och planeras.

Årets tecknade julfilm heter ”Önskan”. Den här gången har Jennifer Lee skrivit manus och producerat filmen.

— Vi blev tillfrågade om att göra en film för att fira Disneys 100-års-jubileum. Det blev "Önskan", säger Jennifer Lee till TT.

"Vi", det är Lee tillsammans med de två som regisserade filmen, Chris Buck och Fawn Veerasunthorn.

— Vi började fundera på önskningar, och vilken kraft det finns i dem. Och när vi väl en gång hade det där så började filmen komma samman. Vi inspirerade varandra, ner till minsta detalj, säger Jennifer Lee.

Önskningar i ballonger

"Önskan" utspelas många hundra år tillbaka i ett påhittat land. Huvudperson är den unga Asha, som kommer i konflikt med kungen, som heter Magnifico och som i små ballonger samlar folks önskningar för att då och då uppfylla dem.

En kväll, när Asha tillsammans med sin pyjamasklädda get ser upp mot himlen lyckas hon få en stjärna att komma ner till henne. Det är en stjärna som kan uppfylla önskningar (geten kan till exempel plötsligt börja tala) och det är upplagt för konflikt med kungen.

Det är som sagt en film som bland annat ska hylla att Disney fyller 100. Det innebär att det finns en mängd vinkar till gamla Disney-klassiker, till exempel "Snövit"-blinkningen med ett ungdomsgäng på sju personer där en är klok, en ofta nyser och så vidare. Alla recensenter var dock inte så positivt inställda till just klassikerhyllningarna när filmen hade världspremiär i slutet av november. "Den mest aggressiva Disney-propaganda man sett på åratal", skrev en av dem.

Från början var hyllningarna till klassikerna tänkta som stora scener i filmen, konstaterar Jennifer Lee.

— Men vi insåg att de fick storyn att stanna upp. Så vi skrev om manuset och lade in hyllningsscener när vi tyckte att det bidrog till någonting. Det fick inte vara så att man slutade tänka på filmens handling. Och det skulle vara kul. Det var det viktigaste. Vi har haft oerhört roligt när vi gjort ”Önskan”, vi hoppas att det ska smitta av sig.

Den amerikanska skådespelaren och artisten Ariana DeBose gör rösten till Ash i "Önskan". Arkivbild.

"Är ett mirakel"

De två ”Frost”-filmerna blev oerhört stora framgångar, men det gör inte att man kan tillåta sig upprepningar, menar Jennifer Lee.

— Man kan inte luta sig tillbaka, man får inte tro att man vet hur man skapar en succé. Man måste se ödmjukt på filmskapandet. Det är ett mirakel att dessa filmer ens blir gjorda. De är så komplicerade, och vi kör hårt med oss själva.

Att hon är högsta chef på animationsavdelningen gör att Lee just nu inte hinner regissera (det finns planer på en ”Frost 3”).

— Det tar uppåt sex år att göra en sådan här film, så alla befinner sig i olika stadier av produktion. Några tittar jag till någon gång i månaden, andra flera gånger i veckan. Jag är där som publik, men om jag tycker att något är fel och borde ändras så säger jag till.

TT
/
Senaste nytt

Swiftie? Då kan du får jobb på museum

Komikerpar släpper deckare i vår

3 timmar sedan
Komikerparet Johanna och Johan Hurtig Wagrell släpper en spänningsroman i april. Boken, "Fasad", som handlar om ett 25 år gammalt olöst fall med en försvunnen flicka, blir den första i en serie på fyra böcker, säger paret till UNT.

Metal-duon klättrar i popularitet: "Taggande"

3 timmar sedan
Debutanterna Scarlet har klättrat i popularitet i Melodifestivalen. Den skräckinspirerade hårdrocksduon vann genrepspublikens hjärtan och även spelbolagen sätter duon högt, och kan hota en av de utpekade förhandsfavoriterna.

Metoo präglade franska Oscarsgalan

idag 00:18
Justine Triet och filmen "Fritt fall" blev den stora vinnaren vid årets Césargala. Men nästan allt fokus låg på skådespelaren Judith Godrèche och metoo-rörelsen.

Blodig sekvens i "Ferrari" – "så det såg ut"

igår 19:20
I decennier har Michael Mann varit besatt av tanken på att göra en film om Enzo Ferrari. Nu är filmen här – med Adam Driver i rollen som den legendariske huvudpersonen.

Hanna Friberg avslöjar matknepet för att klara Vasaloppet

igår 16:58
För ett år sedan åkte influencern Hanna Friberg Vasaloppet. Nu avslöjar hon hur hennes diet såg ut inför loppet.