Begravningståget färdades genom Dublin på väg till Tipperary.
Begravningståget färdades genom Dublin på väg till Tipperary. - Foto: Liam McBurney/AP/TT

Tusentals tog farväl av MacGowan i Dublin

Tusentals Dublinbor samlades utmed gatorna för att ta farväl av Shane MacGowan när Pogues-sångaren lämnade staden för sista gången.


De sörjande fansen applåderade när det hästdragna ekipaget med MacGowans kista, draperad i Irlands flagga, rullade förbi. Många av dem sjöng Pogues-låten "Dirty old town" – och en marschorkester spelade jullåten "Fairytale of New York", Pogues kanske mest kända låt.

En av dem som samlats för att titta på begravningsföljet var 60-årige Aidan Grimes.

— Jag kommer ihåg första gången som jag såg The Pogues på Hammersmith Odeon 1985. Det är inpräntat i min hjärna för alltid, galenskapen och kaoset, vildsintheten i hans sång och i musiken. Genom åren utvecklades han till en stor poet och saknaden är väldigt stor, säger han till AP.

Shane MacGowans änka Victoria Mary Clarke, till höger, färdades i bil bakom kistan.

Shane MacGowan dog den 30 november efter en längre tids sjukdom – och ett helt liv med fest, missbruk och psykisk ohälsa.

Begravningen äger rum i Nenagh i grevskapet Tipperary, cirka 16 mil sydväst om Dublin. Det var där som MacGowan, som föddes av irländska emigranter i England, tillbringade delar av sin barndom hos sin irländska släkt.

Statusen som irländsk nationalikon har inte varit något självklart. Snarare präglades MacGowans identitet av en känsla av utanförskap i båda hemländerna.

Bland begravningsgästerna väntas Irlands president Michael D Higgins, liksom flera kända musiker.

Shane MacGowan kista på väg till begravningen i Nenagh i grevskapet Tipperary.
TT
Senaste nytt

Statens konstråd köper Odells verk

idag 16:36

Sopranos-stjärnan skaffade OnlyFans – räddade huset från Kronofogden på 5 minuter

idag 15:55
Den 51-åriga Sopranos-stjärnan Drea de Matteo har skaffat OnlyFans – och det har gjort att hon nu har lyckats rädda sitt hus från Kronofogden. I en ny intervju berättar Drea om det okonventionella beslutet – och att hennes 16-åriga dotter hjälper till att redigera de lättklädda bilderna som ska ut på OnlyFans.

Isabella Löwengrip fick chocknota – så mycket kostade kranvattnet

idag 14:31
Isabella Löwengrip och fästmannen Paul Sundvik har befunnit sig på skidresa i de schweiziska alperna. Att det är fantastiskt vackert är nog de flesta överens om – och kanske även att Schweiz är i dyraste laget. Det blev Isabella varse efter att ha fått in notan på en restaurang...

Hotell Romantik-paret har gjort slut – avslöjar nya kärleken

idag 14:11
Monica Sundberg och Tino Borg Teroni blev ett par efter säsong ett av "Hotell Romantik". Nu berättar Monica att de gått skilda vägar, och att hon har träffat en ny kärlek...

Kändisvännen greps på Riche med kokain: "Tänkte att det skulle bli kul"

idag 14:09
På medlemsklubben Noppes hade kändisvännen träffat på en bekant som gav honom en påse kokain. Någon timme senare greps han på innekrogen Riche. Nu döms mannen, som även är topp-vd på ett välkänt företag, till rekordhöga böter.

Trump måste sluta spela Sinéad O'Connors musik

idag 14:00
Den döda sångerskan Sinéad O'Connors dödsbo vill förbjuda den republikanske presidentkandidaten Donald Trump att spela hennes musik på sina politiska valmöten, uppger BBC.