Nobelpristagaren i litteratur, Jon Fosse, gör det traditionsenliga besöket på Rinkeby bibliotek för att träffa skolelever. Arkivbild.
Nobelpristagaren i litteratur, Jon Fosse, gör det traditionsenliga besöket på Rinkeby bibliotek för att träffa skolelever. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

"Rörd och glad" Fosse i Rinkeby

Stämningsfull sång, personliga tal och en avspänd Nobelpristagare. Under fredagen besökte Jon Fosse Rinkeby bibliotek i Stockholm.


Det är fullsatt när årets Nobelpristagare i litteratur, Jon Fosse, möter elever från Enbacksskolan i Tensta, Askebyskolan i Rinkeby och Bästa biblioteksklubben på Rinkeby bibliotek. Nobelpristagaren får lyssna på dikter och reflektioner från arbetet med hans texter.

Många av eleverna poängterar vikten av språk och modersmål. Jon Fosse hälsas välkommen på nynorsk och ytterligare elva språk. Ett varmt skratt böljade genom lokalen när en av eleverna säger att han är glad över att årets Nobelpristagare är norsk, eftersom Norge är Sveriges grannland och att det därför känns lite extra viktigt och nära.

Under Askebyskolans körs framträdande håller Jon Fosse försiktigt takten med huvudet och när scenprogrammet lider mot sitt slut ombes han att komma upp på scen, där han får ta emot ett porträtt signerat Miral Khalife, som går i årskurs nio på Enbacksskolan i Tensta.

— Det var starkt att höra er berätta om nynorsk och alla olika språk här, säger en märkbart tagen Nobelpristagare.

— Det var väldigt fint och jag är rörd och glad, utbrister Jon Fosse sedan.

Fika och skam

Efter scenprogrammet är det dags för sedvanlig fika. Fosse smuttar avslappnat på sitt te, lyssnar uppmärksamt på elevernas frågor och talar engagerat och innerligt med dem. Vad de säger? Det vet bara eleverna och Jon Fosse. Samlad media och andra besökare får hålla sig på behörigt avstånd.

Miral Khalife var alltså den elev som målat Jon Fosse-porträttet som överlämnas till författaren. För TT berättar hon att hon ritar mer än läser, men att det varit roligt att djupdyka i en text av Jon Fosse inför dagens besök.

Eleven Miral Khalife från Enbacksskolan i Tensta överlämnade ett porträtt av Nobelpristagaren i litteratur, Jon Fosse, traditionsenligt besökte Rinkeby bibliotek för att träffa skolelever. Arkivbild.

— Vi läste "Vattenpistol" och den påminde mig om Stig Dagermans "Att döda ett barn" eftersom det finns en liknande tematik i texten. En mamma säger åt sitt barn att hämta något och så sker en olycka, säger Miral Khalife.

TT: Lärde du dig något av att läsa Fosse?

— Att alla skäms, det är ingen fara.

TT
/
/
/
USA
Senaste nytt

Tittarna rasar när Lucas Eriksson lämnar Sveriges mästerkock

igår 22:34

Komikern Richard Lewis är död

igår 22:18
Den amerikanske komikern och skådespelaren Richard Lewis har avlidit, rapporterar Variety.

Ryan Gosling ska sjunga på Oscarsgalan

igår 21:34
Ryan Gosling har dubbla anledningar att vara nervös inför Oscarsgalan. Den amerikanska filmstjärnan är inte bara nominerad till bästa manliga biroll utan ska också uppträda med låten "I'm just Ken" från filmen "Barbie" på galan, meddelar arrangören.

"Warzone" till mobilen får släppdatum

igår 19:06
50 miljoner spelare har registrerat sitt intresse på förhand. Den 21 mars är det dags för dem att lägga vantarna på mobilvarianten av skjutarspelet "Call of duty: Warzone" på sina Android och Ios-prylar.

"Torparrock" öppnar femte deltävlingen

igår 18:32
Karlstadsbördige skådespelaren och musikern Johan Östling öppnar Melodifestivalens femte deltävling i just Karlstad på lördag med en hyllning till Sven-Ingvars klassiker "Torparrock", skriver SVT i ett pressmeddelande.

Karl Fredrik om speciella gåvan från fästmannen Petter: "Det glömmer jag aldrig"

igår 18:07
Karl Fredrik Gustafsson bor tillsammans med fästmannen Petter Kjellén på en gård i Österlen. Paret har hållit ihop sedan studietiden. Här får du veta vad Petter gav Karl Fredrik första gången han blev hembjuden till honom.