British Museum är i blåsväder efter att ha tagit emot en stor donation från oljebolaget BP. Arkivbild.
British Museum är i blåsväder efter att ha tagit emot en stor donation från oljebolaget BP. Arkivbild. - Foto: Tim Ireland/AP/TT

British Museum kritiseras – tar emot BP-donation

British Museum tar emot en donation på 50 miljoner pund från oljebolaget BP för en stor renovering. Nu kritiseras museet eftersom de tidigare uppgivit att de avslutat sponsorskapet från oljejätten.


Trots att British Museum så sent som i juni i år bröt avtalet med oljebolaget BP, som har sponsrat museet sedan 1990-talet, kommer man nu att ta emot en ny donation, skriver brittiska medier.

Donationen, som motsvarar ungefär 642 miljoner kronor, ska gå till att rusta upp olika byggnader.

"British Museum är ett av världens största och mest besökta kulturinstitutioner och några av våra byggnader är över 200 år gamla och i akut behov av renovering", säger Charlie Mayfield, styrelseledamot för museet, till The Independent.

Miljöorganisationer som Greenpeace och Culture Unstained kritiserar nu British Museum.

"Det här är ett häpnadsväckande och helt oförsvarligt beslut. Det bryter mot museets egna klimatmål och vi kommer att lämna in ett formellt klagomål via jurist", säger den senare organisationen.

British Museums sponsorskap från BP har kritiserats länge, bland annat gjorde 300 anställda 2022 en namninsamling för att få ledningen att avsluta samarbetet med oljejätten.

Museet skickade så sent som i november 2022 ut ett pressmeddelande om att målet är att uppnå netto noll i klimatavtryck.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!