Oliver Masucci spelar hotelldirektör. Arkivbild.
Oliver Masucci spelar hotelldirektör. Arkivbild. - Foto: Joel C Ryan

Masucci servar de rika i Polanskis "The palace"

I "The palace" driver Roman Polanski med arroganta och dumma rika människor. Men den tyske skådespelaren Oliver Masucci ville spela en av "de goda" – hotelldirektören.


Hur är det att spela hotelldirektör i en film där John Cleese, känd som hotelldirektören Basil Fawlty i "Pang i bygget", spelar en av gästerna? Oliver Masucci skrattar.

— Cleese är så otroligt rolig. Jag växte upp med Monty Python och om jag nämnde ett skämt därifrån så spelade han omedelbart upp det för mig.

Filmen där Masucci spelar hotelldirektör heter "The palace" och är regisserad av Roman Polanski. Den utspelas på nyårsnatten då 1999 ska bli 2000, och tar upp alla de farhågor som då fanns kring eventuella katastrofer. Förutom John Cleese spelas de odrägliga gästerna också av bland andra Fanny Ardant och Mickey Rourke. Om den sistnämnde säger Masucci:

— Det är en vild man och inte någon som tycker om att småprata. Första dagen skrek han åt Roman, men efter ett tag kom de överens. Han var angelägen om att vara bra, han sade "man kan bara köra sin karriär åt helvete en gång". Mot slutet av inspelningen började han att tala även med oss andra. Han är innerst inne som en liten pojke.

Full av energi

När filmen spelades in var Roman Polanski 88 år gammal, men Masucci säger att Polanski har en energi som många yngre skulle avundas honom.

— Han vet alltid exakt vad han vill. Han jobbar snabbt. Och när han inte filmade var det slalom som gällde. Han drog med mig, vi åkte nerför en svart pist och jag var glad att jag kom ner utan att ha brutit något. Då sade han "Oliver, vi glömde en sak, vi måste filma varandra, nu gör vi om det".

Trots Polanskis ålder talades det inget om att "The palace" möjligen skulle bli hans sista film.

— Jag vet inte. Han sade inget sånt. Han är alltid på språng och om han bara får pengar så gör han säkert fler filmer.

Verkligheten värre

När Masucci hörde talas om projektet ringde han upp filmens producent och bad om en roll. Han blev erbjuden den roll som senare gick till Mickey Rourke, men tackade nej – eftersom han tidigare har fått spela så många skurkar. Bland annat är Masucci känd för sin roll som Adolf Hitler i "Han är tillbaka". Nu ville han spela en god person.

— Jag ville hellre göra hotelldirektören och Roman sade ja.

Han lärde sig rätt attityd av den riktiga hotelldirektören som berättade om alla de saker rika har bett honom om på hotellet. Men i verkligheten är gästerna ännu värre, fick Masucci veta.

På senare år har Polanskis plats i den europeiska filmens finrum blivit allt mer ifrågasatt, eftersom regissören är dömd för att ha våldtagit en 13-årig flicka i Kalifornien på 1970-talet och sedan dess har hållit sig undan den amerikanska rättvisan. Arkivbild.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!