Ryan Gosling
Ryan Gosling har nominerats till en Oscar för sin roll som Ken i Barbie. - Foto: AP Photo/Chris Pizzello/TT Bild, AP/TT Bild

Ryan Goslings första ord om Oscarsnomineringen: "Besviken"

Ryan Gosling har nominerats till en Oscar för sin roll som Ken i filmen Barbie. En dröm för de flesta skådespelare. Men Ryan Gosling känner sig besviken – och det finns en stor anledning till det.


En Oscarsnominering till Ryan Gosling för rollen som Ken i en av 2023:s mest hypade filmer Barbie – men ingen till regissören Greta Gerwig eller huvudrollsinnehavaren Margot Robbie

Ryan Gosling nominerad till Oscar för rollen som Ken i Barbie

Det är ironin på allas läppar efter att Oscarsnomineringarna tillkännagavs under veckan. Ryan Gosling tackade för sin nominering för rollen som Ken – men lade till:

— Ingen Ken utan Barbie och ingen Barbie-film utan Greta Gerwig eller Margot Robbie, de två personer som är mest ansvariga för den här globalt hyllade filmen som skriver historia. Att säga att jag är besviken för att de inte nominerades är en underdrift, kommenterade Gosling, enligt Deadline.

Ryan Gosling och Margot Robbie. Bildkälla: Scott Garfitt/Invision/AP, File/TT Bild

Hård kritik mot Oscarsakademin

Som producent för filmen tävlar Robbie dock om en Oscar för bästa film. Men sociala medier flödade över av kommentarer som den av författaren Charlotte Clymer.

"Låt mig se om jag förstår: Akademin nominerade 'Barbie' för bästa film (totalt åtta nomineringar) – en film om kvinnor som åsidosatts och gjorts osynliga i patriarkala strukturer – men inte kvinnan som regisserade filmen. Okej."

Ryan Goslings tredje Oscarsnominering

Det här blir den tredje Oscarsnomineringen för Ryan Gosling. År 2007 så nominerades han till en Oscar i kategorin bästa manliga huvudroll för sin roll i filmen Half Nelson. 

Tio år senare nominerades han igen – i samma kategori. Då för sin huvudroll i filmen La La Land. 

Ingen av gångerna vann han en Oscar. De andra nominerade skådespelarna i kategorin bästa manliga biroll är Sterling K Brown för American Fiction, Robert De Niro för Killers of the Flower Moon, Robert Downey Jr. för Oppenheimer och Mark Ruffalo för Poor Things.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!