Athena Farrokhzad hälsar den israeliske journalisten David Stavrou välkommen till Kulturhuset Stadsteaterns internationella författarscen i Stockholm efter hans debattartikel i SvD. Arkivbild.
Athena Farrokhzad hälsar den israeliske journalisten David Stavrou välkommen till Kulturhuset Stadsteaterns internationella författarscen i Stockholm efter hans debattartikel i SvD. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Israeler fortsatt välkomna till litteraturscen

Kuratorn Athena Farrokhzad ifrågasätts för sitt engagemang för palestinierna i Gaza. Själv försäkrar hon att det inte påverkar valet av författare till Kulturhuset Stadsteaterns litteraturscen i Stockholm.


Till Kulturhusets Stadsteatern kommer i vår den palestinska författaren Adania Shibli, men – än så länge – ingen israelisk författare. I en debattartikel i Svenska Dagbladet undrar journalisten David Stavrou om de inte längre är välkomna? Men också om han själv inte är det?

Stavrou refererar till ett snart fem år gammalt upprop i Aftonbladet där 171 svenska kulturarbetare manar till bojkott av "israeliskt deltagande i kulturutbyten" med hänvisning till premiärminister Benjamin Netanyahus beskrivning av den israeliska Eurovisionsvinnaren Netta Barzilai som landets bästa ambassadör.

Uppropet, undertecknat av bland andra Athena Farrokhzad, Joakim Thåström och Stefan Sundström, skrevs i protest över att israelisk militär skjutit ihjäl palestinska demonstranter i Gaza.

Gäller uppmaningen om bojkott även Athena Farrokhzads uppdrag (tillsammans med Ida Linde) för Kulturhusets Stadsteaterns internationella författarscen? undrar Stavrou.

Nej, publiken kan – precis som tidigare – räkna med att möta även israeliska författare på scenen, svarar Athena Farrokhzad i ett sms till SvD:

"Vi bjuder in en mängd författare från världens alla hörn att presentera sina texter och tankar om litteratur. Gemensamt för dem alla är att de har något relevant att säga om konsten och vår samtid."

I höstas gästades scenen av den ryska författaren Maria Stepanova efter att hon fått pris för att ha verkat "i den judiska traditionens anda", framhåller Farrokhzad.

Även David Stavrou hälsas "varmt välkommen" att ta del av kulturhusets program.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!