Marco Ali, marinbiolog på Vasamuseet, vid legomodellen av skeppet Batavia, vid utställningen 'Brickwrecks' på Vasamuseet.
Marco Ali, marinbiolog på Vasamuseet, vid legomodellen av skeppet Batavia, vid utställningen 'Brickwrecks' på Vasamuseet. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Mytomspunna vrak får nytt liv som legomodeller

Vasaskeppet är ett av åtta kända vrak som gestaltas i lego i den nya utställningen "Brickwrecks" som öppnar på Vasamuseet i Stockholm.


Modellerna är byggda av den australienska legodesignern Ryan McNaught och utställningen har tidigare visats på National Maritime Museum i Sydney.

Bland övriga legomodeller finns bland annat Titanic, handelsskeppet Batavia som sjönk 1629 nära Australien och containerfartyget MV Rena som förliste utanför Nya Zeeland 2011.

Marco Ali, marinbiolog på Vasamuseet, uppskattar bland annat modellen av ett skepp som sjönk utanför Ulu Burun i Turkiet omkring 1 300 före Kristus, som är ett av de äldsta vrak som har hittats.

— Jag tycker om den modellen för den har så många detaljer, säger han.

Utställningen pågår från 8 februari till och med 29 september 2024.

Fartyget MV Rena vid utställningen "Brickwrecks" på Vasamuseet, där modeller i lego ger liv åt åtta världskända skeppsbrott.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!