Den konstnärlige ledaren Carlo Chatrian och festivalchefen Mariette Rissenbeek på filmfestivalen i Berlin återkallar nu sin inbjudan till fem ledamöter från ytterhögerpartiet AFD. Arkivbid.
Den konstnärlige ledaren Carlo Chatrian och festivalchefen Mariette Rissenbeek på filmfestivalen i Berlin återkallar nu sin inbjudan till fem ledamöter från ytterhögerpartiet AFD. Arkivbid. - Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Extremhögerpolitiker portas från filmfestival

Ända sedan det stod klart att filmfestivalen i Berlin bjudit in fem ledamöter från ytterhögerpartiet AFD, har debatten gått het i Tyskland. Bland annat har flera hundra verksamma i filmbranschen formulerat en protest där de krävt att AFD-politikerna skulle strykas från gästlistan.


Efter att först ha försvarat inbjudan pudlar nu Berlinalen och "avinbjuder" AFD-politikerna. I ett pressmeddelande hänvisar filmfestivalen till att det ingår i dess dna att engagera sig för "ett fritt, tolerant samhälle och att stå emot högerextremism".

"Särskilt mot bakgrund av de avslöjanden som har gjorts de senaste veckorna om uttryckligen antidemokratiska ståndpunkter och enskilda politiker i AFD är det viktigt för oss – som Berlinalen och som team – att ta entydig ställning till förmån för en öppen demokrati", säger festivalens ledning i ett uttalande.

Berlins filmfestival äger rum den 15–25 februari.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!