'Det finns otroligt mycket intressant konst i norra Sverige men kunskapen och medvetenheten om det här i södra Sverige är inte på topp', säger Maria Lind.
'Det finns otroligt mycket intressant konst i norra Sverige men kunskapen och medvetenheten om det här i södra Sverige är inte på topp', säger Maria Lind. - Foto: Maja Suslin/TT

Maria Lind: "Norrbotten lite Orten för Sverige"

Konstmuseet i Kiruna gör en nystart som Kin museum – bara fem år efter premiären. Den nya chefen Maria Lind tänker sätta Kin på konstkartan. Det finns otroligt mycket intressant konst i norra Sverige, säger hon.


Med en fyra dagar lång konstfest och fyra nya utställningar slår det nya Kin upp dörrarna den 15 februari. Läckande tak i det nybyggda stadshuset Kristallen, kritik från lokala konstnärer och pandemi gav det nya konstmuseet en trög start start 2018.

Nu är både ledningen och namnet nya. Men varför "Kin"? Det är helt enkelt förkortningen av Konstmuseet i Norr, som det hette först.

— Det var långt, inte så lätt att hantera och bara förståeligt på svenska, resonerar Maria Lind.

Hon har ett förflutet bland annat som svenskt kulturråd i Moskva men också som chef för Tensta konsthall och tycker att södra Sverige behöver få upp ögonen för allt det intressanta i konstväg som händer i norr.

— Det känns djupt meningsfullt att jobba med samtidskonsten just här och nu eftersom saker och ting ställs på sin spets häruppe. Om Tensta var Orten i förhållande till stadens centrum så kan man nästan säga att Norrbotten är lite Orten för Sverige, och att det är väldigt dynamiska och viktiga platser.

"Hel femma från NHL"

Som om "Kiruna IF skulle ha värvat en hel femma från NHL" beskrev museidirektionens ordförande rekryteringen av den nya museichefen – Maria Lind är internationellt meriterad och har tidigare gjort utställningar med spets.

— Det hoppas jag att jag kommer att fortsätta med, jag tror att samtidskonsten har en otrolig möjlighet att tala till människor som lever i dag, bara genom att man samexisterar, säger hon.

Den samiske konstnären Fredrik Prosts "Tidstrumma" ingår i utställningen "Obeservatoriet". Pressbild.

Utgångspunkten är författaren Sven Lindqvists motto "gräv där du står" och det samiska anslaget är starkt. Nya Kin öppnar bland annat med performanceverket "Markerna" av de samiska konstnärerna Carola Grahn och Nils-Johan Labba och i höst visas Britta Marakatt-Labbas första stora svenska retrospektiv.

Men den 15 februari invigs också en internationell utställning, "Observatoriet – konst och liv i den kritiska zonen", med 28 konstnärer – däribland något överraskande både ryska och ukrainska – varav flera nu ska undervisa på konstlinjen på folkhögskolan i Haparanda, ett exempel på många nya regionala samarbeten.

"Mer tillgänglig"

Vad ska du göra för att konsten inte ska uppfattas som svårförståelig eller elitistisk?

— Jag tror att samtidskonsten är mer tillgänglig i dag är någon gång i historien, det handlar mer om hur konsten förmedlas och där finns det mycket att göra. Vi kommer att skapa tillfällen att mötas och prata om konsten, och utifrån vad konsten ägnar sig åt hitta de gemensamma angelägenheterna.

Kin ligger i de inre delarna av Kirunas nya stadshus Kristallen som fortfarande har problem med läckande tak. "Vi har en konstruktiv dialog med kommunen", säger Maria Lind. Arkivbild.
Fakta: Kin museum för samtidskonst

Ligger i på flera våningar i de inre delarna av Kirunas nya stadshus Kristallen, som invigdes 2018. Har en egen samling med just samtidskonst.

Invigs 15/2 med en fyra dagar lång konstfest, däribland samtal kring den nya utställningen "Observatoriet" om förhållandet mellan människa och natur – här diskuteras även gruvindustrins inverkan på lokala samhällen – i Kiruna och Polen.

Utställningen "Textil magi" visar verk av fyra konstnärer, däribland 93-åriga Doris Wiklund från Kiruna samt Maja Fredin vars textila skulptur "Frutti di merda" med handsydda räkor är gjord med en kritisk blick på överflödssamhället.

Kin är också länskonstmuseum med "resande utställningar" i regionen, inledningsvis av Marie-Louise Ekman och Staffan Westerberg.

TT
/
Senaste nytt

James Bond-stjärnan död – spelade Miss Moneypenny

Russell Crowe rakade bort allt skägg – nu ser han 20 år yngre ut

Russell Crowe har i mågna år haft ett buskigt, långt grått skägg. Men nu är skägget ett minne blott. För första gången sedan 2019 har han nu rakat sig – och han ser 20 år yngre ut, tycker fansen.

Pernilla Wahlgren ger konsert på ny festival

1 timme sedan
Pernilla Wahlgren är klar för den nya festivalen Drömmen i Stockholm vår. Därmed gör hon sin första egna livekonsert på många år.

Hanna Friberg svarar äntligen på den vanligaste frågan hon får

1 timme sedan
Hanna Friberg, influencer och tidigare vasaloppsåkare, delar med sig om frågan hon får nästan varje dag om loppet.

Maurizio Cattelan pekar finger åt Moderna

2 timmar sedan
En gång väckte hans meteoritbombade påve polska katolikers vrede, nu har Vatikanen bjudit in Maurizio Cattelan att göra ett verk på årets Venedigbiennal. Men först visas han stort på Moderna Museet i Stockholm.

Justin Timberlake till Sverige

3 timmar sedan
Justin Timberlake ger sig i sommar ut på Europaturné. Totalt blir det tretton stopp i åtta länder och den 2 september kommer turen till Stockholm och Tele2 arena, meddelar konsertarrangören Live Nation.