Den chilenske författaren Pablo Neruda när han mottog Nobelpriset i litteratur i Stockholms konserthus 10:e december 1971. Arkivbild.
Den chilenske författaren Pablo Neruda när han mottog Nobelpriset i litteratur i Stockholms konserthus 10:e december 1971. Arkivbild. - Foto: Freddy Lindström/TT

Nerudas dödsorsak undersöks – för femte gången

Den chilenske poeten och Nobelpristagaren Pablo Nerudas dödsorsak ska undersökas ytterligare en gång. Det har efter poetens bortgång 1973 nu framkommit mer information om dödstillfället.


Under åren har den offentliga dödsorsaken ifrågasatts och man har inte vetenskapligt kunna bevisa att han avled i cancer. Många har antagit att Augusto Pinochets diktatur förgiftat honom.

Den chilenska regeringen gick till en början ut med att Neruda avled av komplikationer till följd prostatacancer, men senare undersökningar från 2011, 2017 och 2023 menar att han kan ha förgiftats eller att förekomsten av farliga bakterier i kroppen lett till hans död.

Nu återupptas undersökningen av Chile, i ännu ett försök att lösa det långlivade mysteriet. Dödsorsaken ansågs färdigutredd av domare Paola Plaza i december förra året, men efter det att Nerudas familj överklagat beslutet öppnas fallet igen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!