Judith Godrèche på Cannesfestivalen 2019.
Judith Godrèche på Cannesfestivalen 2019. - Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Hon höjer rösten mot fransk filmindustri

Den franska skådespelaren Judith Godrèche vill bryta "omertà" – den tystnadskultur – som hon menar råder kring sexuella övergrepp mot kvinnor och flickor i den franska filmindustrin, har hon förklarat i intervjuer. Det påstås att det kan ske i ett tal på den direktsända Césargalan på fredagskvällen.


Judith Godrèche, i dag 51 år, har tidigare anklagat två franska regissörer för ha utnyttjat henne sexuellt när hon var tonåring. I det ena fallet gäller anklagelserna även våldtäkt och Godrèche har nu gjort en polisanmälan. Regissören, 25 år äldre än hon själv, inledde en relation med henne när hon var 14 år, har hon berättat. Hon anklagar samtidigt en 28 år äldre regissör för att att ha utnyttjat henne sexuellt under en filminspelning när hon var 15 år. Båda regissörerna nekar till anklagelserna.

Judith Godrèche har också använt sin historia i den uppmärksammade tv-serien "Icon of French cinema" som hon skrivit själv. Där spelar hon huvudrollen som en skådespelare som minns vad hon utsattes för som tonåring.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

1 timme sedan
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

2 timmar sedan
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

3 timmar sedan
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

idag 07:58
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.