Explosioner i Gaza fotograferade från södra Israel den 17 mars 2024.
Explosioner i Gaza fotograferade från södra Israel den 17 mars 2024. - Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Hundratals anmälningar om Gaza-rapportering

Granskningsnämnden har fått 674 anmälningar mot radio- och tv-program för inslag om konflikten i Gaza sedan den 7 oktober i höstas. Nya anmälningar kommer i stort sett varje dag och just nu utreder nämnden 150 olika ärenden.


De flesta anmälningarna av inslag om Gaza-kriget rör opartiskhet och saklighet, skriver nämnden på sin blogg. Ofta handlar de om dödssiffror, och om vilka källor som anges till dessa.

Flest anmälningar – 220 stycken – har ett inslag i Sveriges Radios "Ring P1" fått. På andra plats kommer uppesittarkvällen i "Cyklopernas land" i SVT som fått 60 anmälningar.

Hittills har ett 90-tal ärenden prövats och friats. Tre ärenden har lett till fällning, senast ett inslag i SVT:s "Rapport" om en israelisk bosättare, ett inslag som enligt nämnden gav en alltför ensidig bild.

Granskningsnämnden beskriver den totala mängden anmälningar rörande inslag om Gaza som "stor" men framhåller samtidigt att inget inslag kommer i närheten av "Uppdrag gransknings" program om metoo 2018 som fick över 2 000 anmälningar.

TT
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!