Beyoncés nya album släpptes vid midnatt.
Beyoncés nya album släpptes vid midnatt. - Foto: Parkwood/Columbia/Sony via AP/TT

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".


Albumet, 27 spår långt, släpptes i land efter land världen över, så snart det slog över till långfredag. Låtlistan offentliggjorde Beyoncé för några dagar sedan och två av spåren, "Texas hold 'em" och "16 carriages", släpptes tidigare och har redan toppat hitlistorna.

I den gästspelsspäckade låtlistan finns även Miley Cyrus, countrystjärnorna Tanner Adell, Willie Jones samt rapparen Post Malone.

Beatlescover

Och Beatlescovern "Blackbird", fast i Beyoncés tappning stavad "Blackbiird" med två i, finns där. Det är en låt Paul McCartney skrev 1968 om nio svarta tonåringar som började i en skola för bara vita i Arkansas på 50-talet.

Dolly Parton gör ett talat intro till Beyoncés version av Partons kända "Jolene" på Beyoncés nya album. Arkivbild.

Det nya albumet har av en del beskrivits som Beyoncés countryplatta (Beyoncé själv har dock slagit fast att det är ett "Beyoncéalbum") och tidigare countryspår från henne har i vissa läger bemötts med rasism och att en sådan som hon inte har något med genren att göra.

Är starkare

Rhiannon Giddens spelar banjo och viola på "Texas hold 'em," och hon betonar ofta countryns afroamerikanska rötter.

"Närhelst en svart artist kommer med en countrylåt så kommer domen snabbt, med grova kommentarer, skrev Giddens nyligen i en krönika i The Guardian.

Hon anser att reaktioner som Beyoncé mötts av tidigare inte handlar om något annat än nostalgi från dem som försöker försvara något som aldrig var en helvit tradition.

Holly G, som startat musikplattformen och den turnerande showen Black Opry med svarta countrymusiker, säger till nyhetsbyrån AFP:

— Countryfansen ser på sig själva som traditionella vilket är lite ironiskt eftersom svarta uppfann countrymusiken.

— Det blir alltid mothugg när det kommer något nytt eller annorlunda. Oturligt nog för dem så är hon (Beyoncé) mycket starkare än dem, säger Holly G.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!