Eurovision Song Contest i Malmö fortsätter att orsaka protester. Nu vill EBU sätta ner foten. Arkivbild.
Eurovision Song Contest i Malmö fortsätter att orsaka protester. Nu vill EBU sätta ner foten. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

EBU: Sluta attackera Eurovisionartisterna

Med en månad kvar till Eurovision Song Contest i Malmö sätter arrangören EBU ner foten: sluta hota och attackera artisterna. Israels artist uppges ha fått ta emot dödshot. "Det är oacceptabelt och fullkomligt missriktat", skriver EBU i ett uttalande.


Reaktionen från EBU, den europeiska radio- och tv-unionen, kommer efter israeliska medieuppgifter om att landets artist Eden Golan fått ta emot dödshot i sociala medier och nu är orolig för sin egen och sin familjs säkerhet.

Även den brittiska artisten Olly Alexander har attackerats i sociala medier med krav på att han ska bojkotta tävlingen eftersom Israel får vara med.

Sångaren har sagt att han stöder kraven på en vapenvila i Gaza, men att han kommer till Malmö och tänker använda sitt uppträdande för att "skapa gemenskap och propagera för fred", skriver Billboard.

Olly Alexander har fått mycket kritik för att han tävlar i Eurovision Song Contest i Malmö i maj. Arkivbild.

Men kritikstormen har bara vuxit och nu vill EBU sätta stopp.

"Även om vi står fast bakom yttrandefriheten i ett demokratiskt samhälle är vi starkt emot alla former av attacker på nätet, hat eller trakasserier gentemot våra artister eller någon som är kopplad till tävlingen", säger EBU:s biträdande generaldirektör Jean Philip De Tender i uttalandet.

EBU konstaterar att det är deras beslut att låta Israel vara med i Eurovision Song Contest, inte artisternas ansvar.

Eurovision Song Contest arrangeras i Malmö mellan den 7 och 11 maj och kriget mellan Israel och Hamas har rört upp starka känslor runt om i Europa rörande musiktävlingen.

Artister i bland annat flera nordiska länder har skrivit på upprop för att stoppa Israel från att delta.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!