Harvey Weinstein. Arkivbild.
Harvey Weinstein. Arkivbild. - Foto: Etienne Laurent/AP/TT

Ilska hos Weinsteins offer – ny överklagan väntas

Beskedet om att Harvey Weinsteins våldtäktsdom i New York ogiltigförklarats bemöts med ilska bland filmmogulens offer. "Det inte bara nedslående, det är djupt orättvist", skriver kvinnorna i ett uttalande. Samtidigt säger försvaret att även våldtäktsdomen i Los Angeles ska överklagas.


72-årige Weinstein avtjänar sedan 2020 ett 23-årigt straff i ett fängelse i New York. Han dömdes för våldtäkt och sexuella övergrepp mot två kvinnor, något som uppdagades i samband med metoo-rörelsen 2017.

På torsdagen rev New Yorks högsta domstol upp domen. Juryn menar att fel begåtts under rättegången då bland annat kvinnor som inte var del av åtalet tilläts vittna.

"Domen är uppriven och en ny rättegång är utlyst", skriver juryn i ett uttalande.

Domstolsbeslutet, som togs efter en juryomröstning som slutade 4–3, bemöttes med uppgivenhet och frustration hos en grupp av Weinsteins kvinnliga offer.

"Överlevare överallt"

"Men den här domen förminskar inte trovärdigheten i våra upplevelser och vår sanning. Vi kommer att fortsätta att kämpa för rättvisa för överlevare överallt", säger de i ett gemensamt uttalande.

Den tidigare filmbolagschefen kommer att sitta kvar i fängelse fram till det att den nya rättegången inleds eftersom att han även dömdes till fängelse av en domstol i Los Angeles 2022.

Den upprivna domen föranleddes av att den överklagades i en appellationsdomstol i New York i februari. Harvey Weinsteins advokat hävdade att hans klient inte hade fått en rättvis rättegång. Framför allt har försvaret vänt sig mot att tre kvinnliga vittnen, vars anklagelser inte var en del av åtalet, hördes i domstolen i samband med rättegången i New York som hölls mellan 2018 och 2020.

Transporteras till Kalifornien

Weinstein ska transporteras till Los Angeles och fortsätta vara fängslad där i väntan på ny rättegång. Det är däremot oklart när transporten sker eftersom det kan bli aktuellt med förhör i New York först.

Samtidigt ska Weinsteins advokater även överklaga domen i Los Angeles. För två år sedan dömdes han till 16 års fängelse i Los Angeles för ytterligare övergrepp och våldtäkt mot en kvinna.

Försvarsadvokaten Jennifer Bonjean menar att hennes klients möjligheter att bevisa sin oskuld i Kalifornien påverkades av domen i New York. När den senare nu rivits upp bör det även påverka den förra, enligt försvaret.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!