Taylor Swift är världens just nu hetaste stjärna. Vad gör henne så stor? Arkivbild.
Taylor Swift är världens just nu hetaste stjärna. Vad gör henne så stor? Arkivbild. - Foto: Toru Hanai/AP/TT

Experterna om Swift: "Kompis" med reell makt

Relaterbar, mänsklig – en kompis eller låtsas-storasyster. Taylor Swifts relation till fansen är omvittnat nära. Här är fyra röster om artisten som i kväll gör sin första konsert i Friends arena i Solna.


Under året som gått har TT pratat med flera experter och Swifties om fenomenet Taylor Swift. Vad är det som har gjort henne till en sådan världsstjärna?

* Taylor Swift som "girl next door":

Framgångarna till trots lyckas Taylor Swift framstå som en vanlig tjej, konstaterar musikjournalisten Tali da Silva.

— Trots att hon är en megakändis, en av de absolut största artisterna i världen just nu, så är hon relaterbar och nåbar. Hon är en "girl next door", både musikaliskt och imagemässigt, säger hon.

Taylor Swift är lätt att relatera till. Hennes fans uppskattar den vanlighetsfaktor som världsstjärnan har lyckats behålla. Arkivbild.

* Taylor Swift – "min kompis":

Relationen till fansen är en annan stor del av framgångarna, enligt Tali da Silva:

— Många ser Taylor Swift som en kompis, eller en storasyster. Hon uppfattas som mänsklig, och har varit väldigt bra på att vara personlig på sociala medier där det känns som att hon postar till sina egna vänner. Man får nästan känslan av att man skulle kunna sträcka ut handen och röra vid henne, säger hon.

Taylor Swifts relation med Kansas City-spelaren Travis Kelce har fått stor uppmärksamhet. Arkivbild.

* Taylor Swifts privatliv kittlar:

Swifties och journalister tävlar om att jaga ledtrådar om Swifts privatliv i hennes texter. På nya skivan "The tortured poets department" finns låtar som sägs referera till nuvarande pojkvännen Travis Kelce men också Matty Healy från The 1975 och tidigare pojkvännen Joe Alwyn.

Elly McCausland, litteraturvetare vid universitet i Gent, som ger en kurs i engelsk litteratur utifrån Swifts låtskatt tycker att lyssnarna gott kan trappa ned på ledtrådsjakten.

— Medierna gör det tillräckligt, man kan njuta av hennes musik oavsett vilken man det än handlar om i verkliga livet, säger hon.

* Taylor Swift – en artist som provocerar:

Trots att Swifts fans ser henne som jordnära och relaterbar väcker hon ändå starka reaktioner i vissa läger. Journalisten Caroline Hainer förklarar fenomenet:

— Hon provocerar inte genom sina låtar utan genom att vara så stor och ha reell makt, genom att vara ung kvinna och hålla sig lugn.

Vissa blir provocerade av Taylor Swift – kanske för att hon har reell makt, menar journalisten Caroline Hainer. Arkivbild.

* Taylor Swift – en låtskrivare i världsklass:

I hetsen kring Taylor Swift hamnar diskussionen om musiken ibland i skymundan. Stefan Stanisic, regissör, videodesigner och fullfjädrad Swiftie sedan några år tillbaka, är en av dem som lyfter hennes kvaliteter som låtskrivare:

— Det är fantastiskt att leva i en tid där det finns två artister som är på samma nivå som Leonard Cohen, Tom Waits, Bob Dylan och Patti Smith – och det är Kendrick Lamar och Taylor Swift. De är låtskrivare i världsklass på ett sätt som vi inte har haft på flera decennier, säger han.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!